Makro i Mikro składniki - FOSFOR

Zawartość fosforu w artykułach spożywczych (w mg na 100 g produktu) - Otręby i zarodki pszenne -1000-1100 - Ser topiony - 950 - Sery żółte -460-780 - Żółtko jaja kurzego -490 - Orzechy, nasiona -410-500 - Sardynki w oleju 420 - Warzywa strąkowe -400-420 - Pstrąg, tuńczyk -380 - Wątróbka, móżdżek -350 - Ziarno pełne -250-350 - Czekolada z mleka pełnego -240 - Kluski - 220 - Wędlina -190-240 - Cielęcina -190 - ...

Zatrucie fosforem

Znaczenie w toksykologii ma fosfor biały oraz wiele nieorganicznych i organicznych związków fosforu, natomiast fosfor czerwony, który powstaje przez podgrzewanie fosforu białego bez dostępu powietrza, jest prawie nietoksyczny.

Wapń i fosfor

Spadek stężenia fosforu w osoczu stymuluje syntezę lcalcytriolu i tym samym przyczynia się do zwiększenia wchłaniania fosforu z przewodu pokarmowego. Stałe stężenie fosforu we krwi jest utrzymywane także dzięki odpowiedniej resorpcji zwrotnej w kanalikach nerkowych.

Fosfor

Zawartość fosforu w 100 g niektórych produktów Fosfor podobnie jak wapń występuje we wszystkich produktach mlecznych. Bogatym źródłem fosforu są również wszystkie gatunki mięsa, a poza tym żółtko jaj i kakao.

Zatrucie fosforem

Widoczne odpryski fosforu zdjąć pęsetą.

Fosfor

iphosphorus); symbol chemiczny - P, ważny makroelement ustroju. Zawartość w organizmie człowieka wynosi 350-450 mmoli (11 — 14 g). Około 85%

f. występuje w postaci fosforanu wapnia w kościach; rozpuszczalne w^odorofosfo-rany tworzą ważny układ buforowy krwi. Fosforany organiczne stanowią składowe...