Cebula kartoflanka

Cebula kartoflanka

Cebula kartoflanka (Allium cepa L. var. aggregatum G. Don) – odmiana cebuli zwyczajnej. Występuje wyłącznie w uprawie. Roślina ta nie tworzy jednej dużej cebuli, ale gniazdo składające się z kilku/kilkunastu małych, kulistych, nieco spłaszczonych cebulek. W krótkim czasie wytwarza wiele rurkowatych liści, które wewnątrz są puste. Posiada łuski barwy brązowej lub żółtej, czasem białej lub...

Czytaj Dalej

Cebula

Cebule zawierają olejek eteryczny, cukry, witaminy i związki mineralne. Okres kwitnienia: VI-VIII Zbiór cebul: VII-IX

Cebula

Cebula jadalna występujew licznych odmianach hodowlanych, u nas spotykane są najczęściej odmiana ostra, osmaku silnie piekącym, charakteryzująca się drobnymi cebulkami z ciemnoczerwonymiłuskami oraz odmiana łagodna o cebulach dużych, bladożółtych, dość słodkich.

Cebula - zastosowanie

Pieczona cebula (lub miazga z gotowanej cebuli) stanowi dobry środek zmiękczającyi gojący, stosowany zewnętrznie na czyraki i inne ropne stany skóry.

Cebula - formy podania

Przygotowanie cebuli do stosowania zewnętrznego: całą cebulę w łuskach piecze sięw piecyku lub gotuje w wodzie aż do zupełnego zwiotczenia, następnie, po usunięciułusek zewnętrznych, ugniata na miazgę, nakłada się grubą warstwą na gazę i przykładado chorego miejsca na 4—8 godz.

CEBULA

Od dawna zauważono, że ci, którzystale jedzą surową cebulę znacznie rzadziej zaziębiają się, a epidemiegrypy ich omijają. Dodawanie do cebuli różnychprzypraw ułatwiających trawienie pozwoli spożywać to cenne warzywo takżeosobom mającym dolegliwości żołądkowe i wątrobowe.

Cebula jadalna

Sok z cebuli: posiekać drobno cebulę, posypać cukrem i pozostawić w naczyniu w ciepłymmiejscu do następnego dnia, następnie wycisnąć sok przez płótno. Wino cebulowe: do 300 g miazgi cebuli dodać 100 g miodu i butelkę (700 ml) wytrawnegobiałego wina, starannie wymieszać, macerować 4-5 dni i przecedzić.

Cebula morska

Wyciągi z cebuli morskiej nie są stosowane w lecznictwie ze względu na nieregularne działanie. Glikozydy cebuli morskiej stosuje się, gdy występuje nadwrażliwość na inne kardenolidy,zawarte np.

CEBULA

Można w niej wyróżnić silnie skróconą łodygę (piętka), wyrastające z niej korzenie przybyszowe oraz duże, mięsiste liście o zwartym ułożeniu tworzące kształt cebuli. W pachwinach liści znajdują się pąki boczne, z których mogą rozwinąć się nowe cebule lub organy nadziemne.