Antraknoza kukurydzy

Antraknoza kukurydzy (Drobna plamistość liści kukurydzy) – grzybowa choroba roślin wywoływana przez workowca Aureobasidium zeae (Narita&Hiratsuka) J. N. Dingley (synonim: Kabatiella zeae (Narita et Hiratsuka)). Występuje w całej Polsce, ale najbardziej poraża rośliny w północnej i środkowej części kraju, natomiast w południowych częściach kraju pojawia się w nasileniu w lata wilgotne i...

Czytaj Dalej

Rozmieszczenie upraw kukurydzy na świecie

Uprawy skupiają się: - Europa - kraje basenu Morza Śródziemnomorskiego - Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, była Jugosławia, a także Francja - USA - pasmo Corn Belt, Nizina Centralna - Chiny - Mandżuria, nad rzeka Żółtą - Brazylia - południowa część kraju Główni producenci kukurydzy - USA, Chiny, Brazylia, Meksyk

Kukurydza zwyczajna

Odtłuszczona mąka z kukurydzy, jako pożywna i łatwo strawna, zalecana jest rekonwalescentom i osobom nie tolerującym glutenu pszenicy. Kukurydzę poraża często grzyb głowniowy Ustilago maydis, który przekształca kolby w guzy wypełnione czarnymi zarodnikami.

Do czego wykorzystywana jest kukurydza?

Rośliną oleistą wszechstronnego zasto­sowania jest pochodząca z Ameryki kukurydza. Ziarno kukurydzy używane jest m. Z kukurydzy uzyskuje się również olej wykorzystywany do sma­żenia i przyprawiania sałatek.

Czym jest kukurydza?

Kiedy ludzie zdali sobie sprawę, że uprawa kukurydzy zapewnia więcej pokarmu niż uprawa jakiejkol­wiek innej rośliny, produkcja kukurydzy gwałtow­nie wzrosła. Kukurydza jest podstawą diety rów­nież w wielu krajach Afryki, gdzie z gotowanej kukurydzy przyrządza się danie przypominające owsiankę.

Gdzie produkuje się najwięcej kukurydzy?

Kukurydzę importuje również kilka państw Europy Zachodniej, przeznaczając ją głównie na paszę. Mimo to znaczenie kukurydzy dla wyżywienia ludzi w Afryce jest ogro­mne i nieurodzaj może mieć katastrofalne skutki.

Jakie jest wykorzystanie kukurydzy?

Z kuku­rydzy produkuje się krochmal, spirytus, olej kuku­rydziany (o przyjemnym migdałowym zapachu), cukier i płatki kukurydziane. Przemysł wykorzy­stuje kukurydzę do produkcji kosmetyków, mate­riałów wybuchowych, tkanin i antybiotyków.

Kukurydza zwyczajna

Dopiero jednak od XVII weku zaczęto regularnie uprawać kukurydzę, począltawo we Włoszech, a później latee na Bałkanach.

Kukurydza

W kilku kulturach indiańskich wysoce ceniona roślina jadalna, którą wiązano z kosmosem, słońcem i powstaniem człowieka. Uchodziła za symbol dobrobytu i szczęścia.

Kukurydza zwyczajna

Odwar ze znamion kukurydzy: 2 łyżki znamion zalać2 szklankami wody letniej. Zioła moczopędne: zmieszać 50 g znamion kukurydzy, ziela nawłoci i ziela połonicznikaoraz po 25 g ziela rdestu ptasiego i ziela skrzypu.

ANTRAKNOZA SAŁATY

ANTRAKNOZA SAŁATY — choroba grzybowawystępująca na sałacie przy długotrwałej wilgotnejpogodzie.

RDZA KUKURYDZY

RDZA KUKURYDZY — choroba grzybowakukurydzy powszechnie występująca, ale zwykleniegroźna; wyrządza szkody w okolicach o ciepłymklimacie, w okresach nadmiernie wilgotnych.

RDZA KUKURYDZY

RDZA KUKURYDZY — choroba grzybowakukurydzy powszechnie występująca, ale zwykleniegroźna; wyrządza szkody w okolicach o ciepłymklimacie, w okresach nadmiernie wilgotnych.

Antraknoza, zgorzel

Choroba roślin wywołana gł. przez grzyby z rodzaju Colletotrichumi Kabatiella oraz stadia konidialne niektórych workowców. A. objawia się różnej wielkości ciemnymi, często zagłębionymi plamami inekrozami na liściach, łodygach i owocach.