awatar

Profil użytkownika Estera678

Data rejestracji6 maja 2013 Ostatnio online24 maja 2013, 15:08

Statystyki

46 prac, w tym:

  • 46tekstowych
  • 0multimedialnych

Dodane prace /46 prac/

  • Ocena brak

    Koliber zwyczajny (Archilochus colubris)

    Jak wszystkie kolibry tak i ten gatunek lata bardzo szybko i zręcznie. Zależnie od sposobu poruszania skrzydłami kolibry mogą zatrzymywać się w locie, posuwać do przodu lub cofać ze zdumiewającą szybkością.

    Wykonują one 78 ruchów skrzydłami na sekundę. Wydolność taka, przypominająca pracę...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /764

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ptaki - NOCNI MYŚLIWI

    Sowy tworzą rząd Strigiformes, obejmujący plomykówki i puszczykowate i liczący 156 gatunków. Sowy wyróżniają się dużą głową i wielkimi oczami, które są otoczone twardymi piórami, tworzącymi promienisty wieniec. Oczy są zwrócone ku przodowi, co sprawia. że pole ich widzenia jest dość wąskie...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /1 256

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Płomykówka (Tyto alba)

    Jest to sowa średniej wielkości występująca na wszystkich kontynentach. Przyzwyczajona do życia w pobliżu człowieka gnieździ się w starych budynkach, ruinach i dzwonnicach. Jej trzy pierwsze lotki mają kształt grzebienia, zapewniając lot absolutnie cichy. Ta biata dama jest w stanie polować w...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /365

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sówka ziemna (Speotyto cunicularia)

    Ta niewielka sówka amerykańska o długich nogach gnieździ się w opuszczonych norach ssaków. Inne drapieżne ptaki nocne również nie budują gniazd, zajmując opuszczone przez inne‘gatunki, a także gnieżdżąc się w dziuplach i szczelinach skalnych.

    Samica sówki ziemnej sama wysiaduje swe okrąglawe...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /572

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Puchacz (Bubo bubo)

    Puchacz występuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Jest to jeden z większych nocnych ptaków drapieżnych. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi około 2 m, a masa 3 kg. Jak u innych sów samica puchacza jest większa od samca. Dzięki swej sile puchacz jest w stanie unieść ofiary dwa razy cięższe od...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /427

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sowa żółtobrzucha (Pulsatrix perspicillata)

    Sowa żółtobrzucha jest sporym ptakiem występującym w Meksyku i Ameryce Południowej. Żyje w pobliżu wód w wilgotnych lasach tropikalnych. Właściwa sowom ostrość wzroku wyraża się wielkością oczu: sowa średniej wielkości ma oczy wielkości oczu ludzkich.

    >

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /455

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Puszczyk mszarny (Strix nebulosa)

    Puszczyk mszarny występuje na północy Europy, Azji i Ameryki Północnej. Puszczyki oprócz dobrego wzroku mają znakomity słuch. Te drapieżniki nocne nie tylko słyszą każdy szmer powodowany przez ich ofiary, ale potrafią go również precyzyjnie zlokalizować, uszy ich bowiem nie rejestrują dźwięku...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /438

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sóweczka (Glaucidium passerinum)

    Jest to najmniejsza z sów. Ma ona tylko 35 cm rozpiętości skrzydeł i masę 60-70 g. Występuje w Europie i Azji. Pokrewne jej sóweczki amerykańskie lub afrykańskie nie przekraczają 12 cm długości.

    Swe terytoria zaznaczają melodyjnym gwizdaniem. Europejska sóweczka poluje na drobne ssaki i ptaki...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /468

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sowa śnieżna (Nyctea scandiaca)

    Sowa ta występuje w ark tycznej strefie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Łowi ona ptaki i ssaki, a w okresie gniazdowania żywi się głównie lemingami. Z uwagi na wahania liczebności lemingów sowa śnieżna stała się ptakiem wędrownym.

    W dobrych latach, kiedy lemingów jest pod dostatkiem, samica...

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /503

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sowa jarzębata (Surnia ulula)

    Sowa jarzębata występuje w tajgach Eurazji i Ameryki Północnej. Łowi drobne gryzonie i ptaki nawet w biały dzień. Gnieździ się w starych gniazdach wronich lub innych. Wysiaduje tylko samica. Młode lęgną się ślepe i pokryte białym puchem, który wkrótce zmienia się na brązowy.

    Ocena /

    Autor /Estera678 Dodano /10.05.2013 Znaków /316

    praca w formacie txt

Do góry