awatar

Profil użytkownika dymka

Data rejestracji11 marca 2013 Ostatnio online12 marca 2013, 12:37

Statystyki

150 prac, w tym:

  • 150tekstowych
  • 0multimedialnych

Dodane prace /150 prac/

  • Ocena brak

    ŻNIWIARKA

    ŻNIWIARKA — konną maszyna do zbioruzbóż, która kosi zboże, gromadzi je na pomościea następnie zgarnia na ściernisko pęki zbożawielkości snopa. Maszyna opiera się na dwóchkołach; większe koło jest jednocześnie kołemnapędzającym przyrząd tnący i grabie za pośrednictwemprzekładni zębatych...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /800

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻNIWIARKO-ŁADOWACZ

    ŻNIWIARKO-ŁADOWACZ — maszyna dościnania roślin zielonych o wysokości do 2 mi jednoczesnego ładowania skoszonej masy naprzyczepę doczepianą za maszyną. U nas stosowanyjest żniwiarko-ładowacz E-062, produkcjiNRD. Motowidło nachyla ścinane rośliny naprzyrząd tnący, taki sam jak w kosiarkach, i wrazz...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /894

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻOŁĄDKOWY SOK

    ŻOŁĄDKOWY SOK — bezbarwny, przezroczystypłyn, o silnie kwaśnym odczynie, wytwarzanyprzez komórki gruczołowe żołądka; zawierakilka enzymów działających głównie na białkoi w małym stopniu na tłuszcz. Wydzielanie sokużołądkowego przebiega w dwóch fazach.F a z a n e r w o w a albo o d r u c h o w a...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 245

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁTA BAKTERIOZA HIACYNTÓW

    ŻÓŁTA BAKTERIOZA HIACYNTÓW —bardzo groźna, podlegająca kwarantannie chorobahiacyntów. O b j a w y : we wczesnymokresie rozwoju choroby na przekroju poprzecznymmięsistych łusek widoczne ną małe, żółteplamki, z których przy naciśnięciu cebuli sączysię żółty, śluzowaty płyn (zawiesina bakterii),na...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 386

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁTACZKA

    ŻÓŁTACZKA — objaw choroby, polegającyna zażółceniu błon śluzowych oraz białkówki okaw następstwie krążenia we krwi barwników żółciowych;żółtaczka powstaje wskutdkrwinek (żółtaczka krwiopochodna), choróbtroby albo zastoju żółci w przewodach żółciowychwątroby (żółtaczka wątrobopochodna);...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /474

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁTACZKA WIRUSOWA BURAKOWA

    ŻÓŁTACZKA WIRUSOWA BURAKOWA —choroba wirusowa buraków, mogąca znacznie obniżyćplon korzeni buraków cukrowych i zmniejszyćplon nasion o połowę; występuje też w dużymnasileniu na burakach ćwikłowych i szpinakuw pobliżu plantacji buraków cukrowych. O b j a wy:czasem dostrzegalne z dala w postaci...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 489

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁTA MOZAIKA OGÓRKOWA

    ŻÓŁTA MOZAIKA OGÓRKOWA — bardzorozpowszechniona choroba wirusowa, jednaz najgroźniejszych dla ogórków uprawianych podszkłem, porażająca ponadto około 200 gatunkównależących do 30 różnych rodzin (pomidory,szpinak, groch, pietruszka, dalia, wyżlin, cebula,lewkonia). Ob j a w y : na młodych...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 284

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻUCIE

    ŻUCIE — złożony proces polegający na rozrcieraniu i rozdrabnianiu pokarmu, który jednocześniejest odpowiednio naśliniany. Dostatecznieprzeżuty i naśliniony pokarm zostaje uformowanyw kęs i połknięty. Żucie jest aktem odruchowymdowolnie kontrolowanym, tzn. że w każdejchwili może być przerwane, a kęs...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /560

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁTY ENZYM

    ŻÓŁTY ENZYM — enzym flawinowy katalizującyreakcje oksydoredukcyjne; w skład żółtegoenzymu wchodzi m. in. ryboflawina.

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /143

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻURAW BUDOWLANY

    ŻURAW BUDOWLANY — urządzenie do podnoszeniai opuszczania ładunków oraz przemieszczaniaich w płaszczyźnie poziomej przez obrótramienia zwanego wysięgnikiem. Pod względemkonstrukcji rozróżniamy żurawie stałe i przesuwne.Cechami charakterystycznymi żurawia są:udźwig, wysięg i użyteczna wysokość...

    Ocena /

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /666

    praca w formacie txt

Do góry