awatar

Profil użytkownika corrs

Data rejestracji19 lutego 2013 Ostatnio online21 lutego 2013, 13:26

Statystyki

159 prac, w tym:

  • 159tekstowych
  • 0multimedialnych

Dodane prace /159 prac/

  • Ocena brak

    Olejki eteryczne

    Są to płynne mieszaniny, liczące nawet do 150 związków, charakteryzującesię tym, że są lotne, nie rozpuszczają się w wodzie i mają określony zapach. Występują wewszystkich częściach roślin, owocach, liściach i organach podziemnych, a nawet w pniu drzew(np. sosny, kamforowca). Ilości olejków...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /5 034

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kumaryny

    Tworzą grupę związków pochodnych α-pironu, są zbliżone strukturalnie doflawonoidów, a wiele z nich występuje jako glikozydy. Najczęściej spotykane kumaryny (np.umbeliferon, eskuletyna, herniaryna) znajdują się w licznych powszechnie znanych roślinach -rumianku, połoniczniku, kasztanowcu, jesionie i...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 116

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zaparcia

    Jest to zbyt długie zaleganie w jelicie grubym kału, który staje się twardy i trudny do wydalenia.Przyczyny zaparć są różne, m.in. niewłaściwy sposób odżywiania, osłabienie ruchowościjelit (np. w otyłości, u obłożnie chorych), starcze zmiany w jelitach i zaburzenia emocjonalne.Leczenie polega na...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /630

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapalenie zatok

    Choroba jest wywołana zazwyczaj zakażeniem bakteryjnym, przeważnie w następstwie nieżytunosa, grypy lub innych chorób zakaźnych i ma przebieg ostry lubprzewlekły. Najczęściej dochodzi do zapalenia zatok bocznych nosa, następnie zatoki szczękoweji czołowej. Objawami są: ból o różnym nasileniu...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /809

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatrucie pokarmowe

    Chorobę wywołuje spożycie pokarmów skażonych bakteriami lub związkami chemicznymi.Objawami zatrucia są zaburzenia żołądkowo-jelitowe z bólem brzucha, biegunką, wymiotami idreszczami o różnym nasileniu. Jeżeli objawy są gwałtowne lub silne, konieczna jest interwencjalekarza, w przypadkach zaś o...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /563

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nieżyt żołądka

    Jest to stan zapalny błony śluzowej żołądka, wywołany głównie przez czynniki chemiczne,pokarmowe lub przez bakterie. Objawami są mdłości, bóle brzucha, odbijanie, utrata apetytu,niestrawność, wskazujące na niedokwaśność , choć niekiedy może równieżwystąpić nadkwaśność ). Zbadanie zdolności...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /647

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żylaki odbytu

    Są to guzy zwane hemoroidami lub guzami krwawnicowymi, powstałe wskutek rozszerzeniażył odbytniczych i umiejscowione na zewnątrz lub wewnątrz odbytu. Głównymi przyczynami są zaburzenia krążenia obwodowego  oraz niewydolność serca.Żylaki odbytu nie są jedynie schorzeniem miejscowym, wymagają również...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /783

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zbieranie, suszenie i przechowywanie ziół

    Aby surowiec zielarski odpowiadał stawianym mu wymaganiom, powinien być zebrany wewłaściwym terminie, odpowiednio wysuszony i prawidłowo przechowywany. Podstawowymwarunkiem, od którego zależy jakość każdego surowca, jest przeprowadzenie zbioru we właściwymczasie. Powinien on być wykonany w momencie...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /7 999

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Związki cukrowe

    Rośliny posiadające chlorofi1 mogą syntetyzować z najprostszychskładników, tj. dwutlenku węgla i wody, związki zwanewęglowodanami. Najpierw powstają cukry proste, wśródktórych najważniejsze są glukoza i fruktoza, następniełączą się one po dwa i tworzą dwucukry (np. sacharozę,czyli cukier, którym...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 656

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Glikozydy

    Powstałe w procesie fotosyntezy cukry proste, zawierające w swej drobinie 5atomów węgla (tzw. pentozy, np. arabinoza) lub 6 atomów węgla (tzw. heksozy, np. glukoza),mają zdolność wiązania się z licznymi i bardzo różnorodnymi strukturami chemicznymi, któreznajdują się w komórkach roślinnych. Utworzone w...

    Ocena /

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 820

    praca w formacie txt

Do góry