Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    Profil glebowy

    Pionowy przekrój gleby pozwalającyna określenie i opis jej cech morf.,na którym widać układ poziomo ułożonychwarstw, tzw. poziomów genetycznych. Poziomy te stanowią najważniejszą cechę rozpoznawczą,odzwierciedlającą etap rozwoju gleby.

    Na podstawie budowy p. wyróżnia się p.g.:

    1) wykształcone...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /862

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Prognozowanie

    W ochronie roślin ustalanie terminu pojawu i liczebności populacji agrofagóworaz przewidywanie ich rozprzestrzenianiageograficznego. Celem p. jest określenieoptymalnych warunków zwalczania szkodnikówi chorób oraz przekazywanie tych informacjiosobom i instytucjom, wykonującymzabiegi ochrony roślin. P. i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /1 559

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Protekcja

    Ochrona naturalnych wrogów szkodników polegająca na stwarzaniu im korzystnychwarunków bytowania, umożliwianiuim żerowania i rozwoju oraz nieniszczeniu ichwskutek zabiegów agrot. P. sprzyjają takiezabiegi, jak: pozostawianie na brzegach pólzakrzaczeń jako remiz dla entomofagów, zakładanieskrzynek lęgowych dla...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /594

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Prowokator

    Buhaj spełniający funkcję fantomu przy pobieraniu nasienia do sztucznej pochwyod buhaja dawcy. P. powinien być dokładnieumyty, osuszony, a następnie jego zadodkażony roztworem dezynfekcyjnym i ponownieosuszony. Tak przygotowany p. zabezpieczaprzed niebezpieczeństwem zakażeniaprącia, a w konsekwencji...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /363

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Próba alizarolowa

    Określanie pH mleka na podstawie zmiany barwy dodanego odczynnika chem., jakim jest alizarol, wraz ze zmianąkwasowości środowiska, do którego jest dodany.Zarówno mleko zasadowe, jak i nadkwaszone jest eliminowane ze skupu. Zob. też próba reduktazowa i próba Whiteside'a.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /303

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Probier

    Próbnik używany do wykrywania ruiu klaczy. Klacze obskakiwane przez p. odłącza się i doprowadza do wybranego reproduktora.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /133

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Probiotyki

    Pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które podawane zwierzętom wywierają na ich organizm korzystnywpływ na wzrost i rozwój, zapewniającwłaściwą równowagę mikroflory zasiedlającejorganizm. P. zapewniają lepsze trawieniei optymalne wykorzystanie paszy.

    Preparaty probiotyczne dzielą...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /571

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Procent cielności

    Liczba zacieleń w grupiekrów unasiennianych lub krytych naturalnie wciągu jednego roku w procentach, bezuwzględniania liczby wykonanych zabiegówlub pokryć. Za bardzo dobrą płodność ocenioną p.c. uznaję się, gdy w stadzie wskaźnik tenwynosi powyżej 80%.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /279

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Proces bielicowania, bielicowanie

    Przemieszczanie się (ługowanie) związków zasadowychw głąb profilu glebowego wraz zprzesiąkającą wodą. W rezultacie tego procesupod warstwą próchniczną powstaje przejaśniony(o barwie popiołu) poziom eluwialny (wymywania),pozbawiony żelaza i związkówzasadowych, pod nim zaś poziom iluwialny(wmywania)...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /483

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Proces glebowy

    Zmiany zachodzące w uformowanej glebie pod wpływem czynników glebotwórczych. Do p.g. należą: bilans i dynamika wody, powietrza, ciepła, roztworu glebowego i skł. pok., oraz dynamika właściwości biol., fiz. i morf. gleby.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /243

    praca w formacie txt

Do góry