Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    ANGORYZM

    ANGORYZM — cecha polegająca na stałymrośnięciu włosów przy ich wybitnym ścienieniu(w porównaniu z normalnym owłosieniem danegogatunku zwierząt) i najczęściej połączonaz rozrzedzeniem okrywy włosowej. Osobniki odznaczającesię angoryzmem (angory) przeważniesą mniej żywotne od innych, o uwłosicniu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /459

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    APARATOWNIA

    APARATOWNIA — pomieszczenie, w którymustawione są aparaty wylęgowe piskląt. Usytuowanie— parter od strony północnej, póhiocnowschodniejlub zachodniej w celu zabezpieczeniaprzed nadmiernym nasłonecznieniem, powodującymniekorzystne dla wylęgu wahania temperatury.Wielkość aparatowni zależy od...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /980

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aniony

    Aniony ----- ►atomy lub grupyatomów mające ujemny ładunek elektryczny; anionamisą przeważnie reszty kwasowe oraz grupawodorotlenowa (-O H ). Aniony oznaczamy za pomocą-> symboli chemicznych ze znakami minuslub przecinkami, np.: anion chloru C l“ lub CT;anion wodorotlenowy O K “ lub OH*; anion resztykwasu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /456

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    APATYTY

    APATYTY — grupa minerałów fosforowycho wzorze ogólnym 3Caj(P04)2‘CaX2, gdzie Xoznacza F, Cl, O H ; stąd rozróżnia się: apatytfluorowy, apatyt chlorowy i apatyt hydroksylowy;te 3 zasadnicze odmiany tworzą kryształymieszane. Zamiast wapnia mogą występowaćmagnez, żelazo lub mangan, chlor zaś może...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /1 043

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ANTOCYJANY

    ANTOCYJANY — barwniki występujące w płatkachkwiatów, liściach i owocach, dzięki czemu teczęści roślin przybierają różne zabarwienia — o<lniebieskiego do czerwonego.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /203

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    AREOMETR

    AREOMETR — przyrząd służący do mierzeniaciężaru właściwego cieczy, działający na zasadzieprawa Archimcdesa, zgodnie z którym przedmiotzanurzony w cieczy traci pozornie na wadze tyle,ile waży ciecz przezeń wyparta; sporządzony jestze szkła i obciążony w dolnej części (bańka)śrutem lub rtęcią...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /926

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    AMPELOGRAFIA

    AMPELOGRAFIA — nauka zajmująca się opisem,klasyfikacją i rozprzestrzenieniem, a uikzegospodarczą charakterystyką gatunków i odmianwinorośli. Termin ten został użyty po raz pierwszyw 1661 r. przez botanika niemieckiego F.S. Sachsa.Rozwój ampclografii datuje się od początkuXIX w.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /308

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aminek egipski

    Aminek egipski (A m m l visnaga) — roślinaz rodziny baldaszkowatych ( UmbelUferae), używanaw lecznictwie; aminek został u nas zaaklimatyzowanyw ostatnich latach; sposoby uprawynie są jeszcze dokładnie opracowane; uprawianyjako roślina jednoroczna; surowcem leczniczymsą dojrzałe i niedojrzałe owoce...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /375

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Amper

    Amper (skrót A) — jednostka natężenia prąduelektrycznego, określana: 1) jako prąd stały,który przepływając przez każdy z dwóch nieskończenie nieskończeniedługich przewodników równoległych(prostoliniowych) o znikomo małym przekrojuokrągłym, umieszczonych w próżni w odstępie1 m, wytwarza między...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /656

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    AMINOKWASY

    AMINOKWASY — kwasy organiczne, zawierającepoza -►grupą karboksylową także grupęaminową —NH»; są podstawowymi składnikami-►białek i dlatego stanowią bardzo ważny materiałbudulcowy organizmu. Znamy obecnie przeszło60 aminokwasów, z których ponad 20 zaliczamydo najważniejszych. W nauce żywienia...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013 Znaków /1 085

    praca w formacie txt

Do góry