Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    Golgiego aparat

    Golgiego aparat — tw ór występującyu zwierząt, trudny d o wykrycia w żywych kom órkach.U kręgowców występuje w postaci siateczkiw pobliżu jąd ra, u bezkręgowców — w postacioddzielnych ciałek rozproszonych często po całejkomórce. Podczas podziału kom órek ap ara t Golgiegoulega również podziałow i;...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /573

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gleby organiczne

    GLEBY O R G A N IC ZN E - gleby składająsię z materiału przeważnie organicznego, a więcz mniej lub więcej rozłożonych resztek roślini zwierząt, związków organicznych, a przedewszystkim próchnicy; cząstki organiczne sąnajaktywniejszym składnikiem stałej fazy gleby.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /294

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Glinokrzemiany

    Glinokrzemiany— minerały o złożonymskładzie chemicznym; do głównych składnikównależą; kwas krzemowy, glin i wiele innychskładników, jak żelazo, wapń, sód, potas; zaliczasię je do najważniejszych minerałów, / którychtworzy się gleba; przy wietrzeniu powstaje z nichglina zawierająca minerały ilaste...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /1 997

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gleby żwirowe

    Gleby żwirowe — gleby, w których przeważażwir, tj. cząstki o średnicy 1—20 m m ;najczęściej spotykanym i glebami tego rodzajusą -unady żwirowe, występujące wzdłuż korytgórnego biegu rzek w terenach górskich i podgórskich;jeśli są dostatecznie wilgotne i zawierajączęści gliniaste i próchnicę...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /525

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Glinowanie

    Glinowanie - - wzbogacanie gleb piaszczystychw części gliniaste, które nadają im większaspoistość i zmniejszają ich przepuszczalność,w tym celu na glebę piaszczystą rozwozi sięi rozrzuca w okresie zimy dużą ilość gliny. Zabegten ma charakter melioracji; ze względu nad u i, pracochłonno^ i duże...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /371

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    GLICEROL

    GLICEROL — najprostszy i najważniejszy trójwodorotlenowyalkohol (zwany pospolicie gliceryną);ciecz oleista, bezbarw na, o słodkimsmaku; występuje w przyrodzie ja k o niezbędnyskładnik tłuszczów; służy d o w yrobu m ateriałówwybuchowych (nitrogliceryna, dynam it), lekówi kosmetyków o iaz jako dodatek d o...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /381

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Glistnica

    Glistnica - choroba zwierząt gospodarkichwywoływana p r/o / robaki zwane ‘glistami;tcpiije najczęściej u Koni i Awiń (szczególnie/młodych - źrebili* i prosta*); powoduje wy-•hiidzcnic. niedokrwint o ś ć i zahamowanie wzrostuł rozwoju• Uczenie polega na zadawaniu chorym^yjeffętom środków...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /346

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    GLICYNA

    GLICYNA, g l ik o k o l , k w a s a m in o o c to w y —najprostszy am inokw as wchodzący w składwielu białek; szczególnie dużo jest go w białkutkanki łącznej — kolagenie o raz w żelatynie;bierze udział w tw orzeniu kreatyny i kw asu m ocarnego;łącząc się z niektórym i trującym izwiązkami, ja k np. z...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /426

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Glonowce

    Glonowce (Phycomycctes) klasa grzybówo piesze oblonionej, jednokom órkowej lub najczęściejkomórczakowcj, ij. wiclojądrowej, mcpodzielonej na kom órki; organy rozmnażania zostająoddzielone przegrodami poprzecznymi odpozostałej części plechy. D o glonowców należąpasożyty roślin i zwierząt o ra z roztocza...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /1 051

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Glikoza

    Glikoza — cukier bardzo częstowystępujący w roślinach, w szczególności wewszystkich słodkich ow ocach; fabrycznie otrzymujesię glikozę przez prażenie krochm aluz rozcieńczonymi kw asam i; w stanie czystymtworzy brodaw kow ate zgrupow ania kryształówo kształcie igieł, jest bezbarw na, bezwonna,łatw o...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /desuk Dodano /28.02.2013 Znaków /630

    praca w formacie txt

Do góry