Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    SZCZAPY

    SZCZAPY — połupanc wyrzynki drewna o średnicy— przed podziałem — od 13 cm wzwyż,układane w stosy. Długość poszczególnych szczappowinna wynosić 1 m, dopuszczalne są jednaksztuki 0,25 i 0,50 m długości. Rozróżnia sięszczapy opałowe i użytkowe, przeznaczone dowyrobu i naprawy sprzętów gospodarstwa...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /395

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SZKŁO WODNE

    SZKŁO WODNE — stop krzemionki z wodorotlenkiemsodu lub potasu; produkuje się jew postaci gęstej cieczy; po odpowiednim rozcieńczeniuwodą stosowane jest jako dodatekdo kwasoodpornych zapraw lub jako ognioodpornapowłoka drewna oraz jako domieszkado różnego rodzaju kitów stosowanych do uszczelnianianp...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /364

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SZCZEPIONKA

    SZCZEPIONKA — preparat zawierający czystąhodowlę bakterii lub wirusów żywych o osłabionejzjadliwości, bakterii zabitych lub jadówbakteryjnych; w zależności od tego, do czegoma być użyty, bakterie te mogą być żywe, zabitelub osłabione (mogą to być również osłabionewirusy). Szczepionki dla ludzi lub...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /838

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SZKLISTOŚĆ MIĄŻSZU

    SZKLISTOŚĆ MIĄŻSZU — choroba fizjologicznajabłek polegająca na tym, że miąższi skórka stają się prawic przezroczyste, wskutekprzesycenia wodą przestrzeni międzykomórkowych.Szklistość może obejmować tylko małączęść lub też większość komórek miąższu;występuje na kilka lub kilkanaście dni...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /821

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SZCZĘKA

    SZCZĘKA — parzysta nieruchoma kość szczękowi,wchodząca w skład części trzewnej czaszkii stanowiąca oprawę dla górnego luku zębowego(przedtrzonowców i trzonowców); łączy sięz kośćmi: siekaczową, nosową, łzową. jarzmową,podniebienną i klinową oraz z lemieszem i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /334

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SZKODNIKI PSZCZÓŁ I PASIEKI

    SZKODNIKI PSZCZÓŁ I PASIEKI — dośćliczne gatunki owadów i niektóre kręgowce(ptaki, płazy, drobne ssaki), które uszkadzająplastry; rabują miód bądź zjadają pszczoły.Spośród owadów największe szkody wyrządzamól barciak i barciak mniejszy (motylica woskowa),gąsienice ich odżywiają się...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /1 178

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SUSZARNIA ZIEMNIAKÓW

    SUSZARNIA ZIEMNIAKÓW — zakład przerabiającyziemniaki na susz ziemniaczany, bądźw postaci suszonych płatków ziemniaczanych,bądź krajanki ziemniaczanej (paski lub talarki),w zależności od typu użytych suszarek. W suszarniachprodukujących suszoną krajankę ziemniakipo oczyszczeniu i wypłukaniu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /1 182

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SZARA PLEŚŃ

    SZARA PLEŚŃ — choroba grzybowa atakującawszelkie mięsiste rośliny zielne, a czasem teżdrzewiaste; spośród roślin uprawnych występujenp. na fasoli, kapuście, marchwi, ogórku, sałaciedyni, cebuli, słoneczniku, pomidorze, jabłoni’malinie, truskawce, winorośli oraz na licznychroślinach ozdobnych, jak np...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /1 749

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SYROP

    SYROP — gęsta, lepka ciecz o dużej zawartościcukru; trudna do przelania z naczyniado naczynia; często ciągnąca się w cienkie nitki;cechy takie ma np. syrop ziemniaczany.S y r o p c u k r o w y — stężony roztwór cukrubsdący gęsta, lepką cieczą; często używanyw przemyśle cukierniczym i owocowym.S y r...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /1 156

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SUSZENIE

    SUSZENIE — odparowywanie wody z wilgotnychmateriałów roślinnych w celu uzyskania możliwościprzechowywania ich bez większych strat.Suszyć można sposobem mechanicznym, chemicznymlub cieplnym. W rolnictwie stosujesię przede wszystkim suszenie cieplne, wykorzystującjako źródło ciepła gazy spalinowe,s trum...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /adonald Dodano /08.03.2013 Znaków /1 419

    praca w formacie txt

Do góry