Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    TRIANGULACYJNY PUNKT

    TRIANGULACYJNY PUNKT — wieża pomiarowatrwale wyznaczająca wierzchołek trójkątasieci triangulacyjnej; w punktach triangulacyjnychmierzy się dokładnie kąty trójkąta,ponieważ punkty triangulacyjne stanowią podstawęścisłych pomiarów większych obszarów.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /296

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Trucizny układowe

    Trucizny układowe, trucizny systemi czne — związki pobierane przez organizmchroniony, np. po opryskaniu, podlaniu,opyleniu, namoczeniu itp., przenikające do tkankiprzewodzącej i utrzymujące się w niej przez pewienokres czasu w stanie niezmienionym; całyorganizm staje się wówczas toksyczny dla szkodnikówlub...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /678

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TROCINIARKA CZERWICa

    TROCINIARKA CZERWICĄ (Cossus cossus)— motyl z rodziny trociniarkowatych (Cossidae);gąsienice długości do 100 mm, ciemnomalinowo-czerwonc od strony grzbietowej, a pomarańczowoźóheod spodu, z czarną głowąi czarną tarczką, trzema parami nóg tułowiowychi pięcioma parami przynóży odwłokowych,wygryzają...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /706

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRUCIZNY UKŁADU NERWOWEGO

    TRUCIZNY UKŁADU NERWOWEGO,trucizny nerwów — związki przenikające do organizmuzwierząt przez okrywę ciała lub drogioddechowe i powodujące zakłócenie czynnościsystemu nerwowego, co prowadzi do paraliżulub śmierci szkodnika.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /252

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TROĆ

    TROĆ (Salwo trutta) — ryba z rodziny łososiowatych(Salmonidae), której wędrówki, sposóbżycia, rozrodu, wzrostu i pobierania pokarmu,a także wygląd zewnętrzny, są bardzozbliżone d o-* ło sosia (rozróżnienie obu gatunkówjest bardzo trudne), lecz o większym znaczeniugospodarczym, ze względu na znacznie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /510

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRENINGOWE Zakłady

    TRENINGOWE Zakłady — państwowezakłady, w których grupowane są młode. 2lArietnie, ogiery (wychowane w stadninach koni)w celu poddania ich rocznej zaprawie (treningowi).Po tej zaprawie ogiery poddawane są ostatecznejpróbie dzielności; sztuki, które zdadząegzamin dzielności, wciela się jako reproduktorydo...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /459

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRAN

    TRAN — płynny tłuszcz z tkanki tłuszczowejdorsza, wieloryba, foki; bardzo cenny ze względuna zawartość witamin A i D, niezbędnych doprawidłowego przyswajania przez organizm fosforui wapnia; jest stosowany w żywieniu prosiąti cieląt (w okresie pojenia mlekiem odtłuszczonym)w ilościach 0,2 g na 1 kg wagi...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /493

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRANSGRESJA

    TRANSGRESJA — w genetyce wzmożenie cechrodzicielskich; występowanie pewnej cechy w pierwszympokoleniu w stopniu wzmożonym w porównaniuz formami rodzicielskimi; np. jeżeliskrzyżuje się między sobą rośliny prosa o różnejdługości wiechy, to u osobników pierwszego pokoleniawystępuje wiecha dłuższa niż u...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /383

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRANSMETYLACJA

    TRANSMETYLACJA — reakcja polegająca naprzemieszczaniu się grup metylowych — CH jz jednego związku na inny; jest to przeważnieproces biologiczny zachodzący przy udziale odpowiednichprzenośników grup metylowych.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /234

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRAPISTÓW SER

    TRAPISTÓW SER — ser póltwardy, o obróbceskrzepu właściwej dla serów twardych typu pośredniegomiędzy serem ementalskim a edamskim;rozpowszechniony w Europie środkowej; wywodzisię od francuskiego sera wyrabianego początkowow klasztorze trapistów w Port du Salut Qakoser...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /336

    praca w formacie txt

Do góry