Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    Woda do celów chłodniczych

    Woda chłodnicza przeznaczona jest do odprowadzania ciepła z urządzeń chłodniczych, dlatego powinna mieć jak najniższą temperaturę, ponieważ od tego zależy ilość odprowadzanego ciepła i jej zużycie. Woda chłodnicza nie powinna tworzyć osadów utrudniających wymianę ciepła i przepływ wody. Nie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 664

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kontrola techniczna a proces produkcyjny

    Kontrola techniczna procesu produkcyjnego jest to ogół operacji zapewniających właściwą jakość produktu żywnościowego, przez sprawdzenie jakości surowców, półproduktów, dozór nad prawidłowością przebiegu procesu technologicznego oraz kontrolę wyrobów gotowych. Kontrola techniczna obejmuje również...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 354

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Oczyszczanie chemiczne

    Chemiczne oczyszczanie ścieków jest stosowane od wielu lat. Oprócz neutralizacji ścieków można uzyskać wydzielenie substancji stałych, organicznych, koloidalnych, a także substancji rozpuszczalnych, głównie soli metali. Zastosowanie chloru i związków chlorowo-tlenowych umożliwia odkażanie ścieków...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 551

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Systemy kontroli procesu produkcyjnego

    Początkowo system kontroli procesu technologicznego (i produkcyjnego) polegał na kontroli jakości produktu gotowego, po zakończeniu procesu technologicznego, bez ingerencji w poszczególne operacje, bez bezpośredniego udziału kontrolerów w tworzeniu jakości produktu.

    Kolejnym etapem jest kontrola jakości...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 399

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Oczyszczanie mechaniczne

    Pierwszym etapem oczyszczania ścieków jest usunięcie z nich zawiesin i cząstek pływających. Jest to czyszczenie mechaniczne albo wstępne. Dokonuje się go przy pomocy krat, sit, piaskowników, osadników i odtłuszczaczy. W piaskownikach następuje oddzielenie frakcji nieorganicznej (cięższej - opada na dno)...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /918

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Koncentraty

    Do typowych koncentratów, odgrywających ważną rolę w przemyśle spożywczym, zalicza się zagęszczone soki owocowe (produkcja roczna krajowa ok. 100 tys. t). Koncentraty sokowe są formą zabezpieczenia nietrwałych produktów jakimi są soki owocowe.

    Trwałość większości koncentratów jest ograniczona...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 155

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kiszonki

    Produkty kiszone, głównie kapusta i ogórki zawdzięczają swą trwałość obecności w nich kwasu mlekowego, w wyniku czego początkowe pH świeżych warzyw, wynoszące około 6,5 obniża się do wartości ok. 3,5. Takie stężenie jonów wodorowych nadaje trwałość kiszonce, nie eliminuje jednak całkowicie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /8 055

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pakowanie produktów spożywczych

    Pakowanie ma na celu zabezpieczenie żywności przed działaniem różnych czynników i dotyczy wielu produktów, o różnym składzie chemicznym, stopniu przetworzenia, sposobie zabezpieczenia, różnej konsystencji (płyny, produkty półpłynne, stałe, stałe z fazą płynną, sypkie) i o różnym kształcie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /7 390

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Środki myjące powierzchniowo czynne (detergenty)

    Są to syntetyczne związki organiczne mające właściwości powierzchniowo czynne. Dodaje się je do roztworów myjących w celu zwiększenia ich zdolności zwilżania i penetracji. Niektóre środki powierzchniowo czynne są stabilne zarówno w środowisku alkalicznym, jak i kwaśnym. Cząsteczka związku...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 090

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pakowanie produktów płynnych

    Przez wiele lat podstawowym opakowaniem mleka były butelki szklane o pojemności 1,0, 0,5 i 0,25 1, o jednakowych wymiarach i kształcie szyjki. Do napełniania butelek, wcześniej umytych, stosuje się rozlewarki do mleka. Podstawowymi elementami rozlewarki są: głowica napełniająca i zamykająca butelki...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /6 309

    praca w formacie txt

Do góry