Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    ZAPĘDZANIE

    ZAPĘDZANIE — wyorywanie pierwszych prostychbruzd, wzdłuż których orać się będzieskłady lub zagony; wykonuje się przeważnie pojedynczymipługami w parę koni.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /179

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAMRAŻALNIA

    ZAMRAŻALNIA — pomieszczenie chłodniczeprzeznaczone do zamrażania produktów opakowanychi nie opakowanych. W zamrażalninastępuje szybkie oziębienie produktów do temperatury—8 do —50*0, zależnie od rodzajuzamrażanego produktu. Zamrażalnia ma odpowiedniewyposażenie techniczne umożliwiająceuzyskanie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /503

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAKAŻENIE PIERWOTNE

    ZAKAŻENIE PIERWOTNE, infekcjo pierwotna— ]) u roślin zakażenie rośliny-gospodarzaprzez czynnik chorobotwórczy po raz pierwszypo zakończeniu spoczynku zimowego. Następujezwykle w wyniku rozsiewania się i kiełkowaniazarodników przezimowanych lub wytwarzającychsię w okresie zimowym (np. zarodników...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /618

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zamrażanie

    Zamrażanie — jeden z najbardziej nowoczesnychsposobów konserwowania artykułówspożywczych polegający na zastosowaniu temperaturydo —40°C, a niekiedy niższej i zahamowaniuprocesów biologicznych. Wygląd zewnętrzny,skład chemiczny i właściwości witaminowemrożonych produktów mało różnią się odświeżych...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /599

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAKAŻENIE WTÓRNE

    ZAKAŻENIE WTÓRNE, infekcja wtó rn a —jedno z kolejnych zakażeń przez czynnik chorobotwórczy,następujących po -♦zakażeniu pierwotnym.U roślin dokonywane jest przez wytworzonew tym samym okresie wegetacyjnym, a częstonawet na tej samej roślinie potomstwo tego•zarodnika, który dokonał poprzednio...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 020

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAOPATRZENIE W OWOCE I WARZYWA

    ZAOPATRZENIE W OWOCE I WARZYWA— zgromadzenie dużej ilości owocówi warzyw na okres zimy i wiosny. Część towaru,składowana jest przez uspołeczniony aparathandlu, pozostałą ilość owoców i warzyw przechowująproducenci. Rezerwy zapasów są uruchamianew zimie i wiosną. Rezerwy zmagazynowanedla handlu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /649

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAKŁADANIE ŁĄK I PASTWISK

    ZAKŁADANIE ŁĄK I PASTWISK — urządzaniełąk (pastwisk) przez przeoranie i obsiew;łąki „ąłożone”, czyli łąki „sztuczne”, odznaczająsię zazwycząj dobrą wydajnością w pierwszychlatach po założeniu; ich skład gatunkowybywa jednak wtedy mało urozmaicony. Zakładanieużytków zielonych jest celowe...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /611

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAPALENIE

    ZAPALENIE — reakcja tkanek na uszkodzeniewywołane przez czynniki chorobotwórcze (mechaniczne,termiczne, chemiczne, toksyczne, zakaźne,promieniotwórcze itd.). Cechami charakterystycznymizapalenia są: 1) zwiększonydopływ krwi, objawiający się zaczerwienieniem^miejsc objętych zapaleniem; 2)...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /435

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZAKOREK KONICZYNOWY

    ZAKOREK KONICZYNOWY, z ak o rz akkoniczynowy (Hylastinus trifolii) — chrząszczz rodziny kornikowatych (fpidae); larwy długoścido 5 mm, grube i zgięte pałąkowato, białe z żółtobrunatnągłową, beznogie, drążą wzdłuż korzeńgłówny starszych roślin koniczyny, lucerny i innvchmotylkowych, tworząc...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /357

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zając SZARAK

    Zając SZARAK (Lepus europaeus) — gry-J i rodziny ząjącowatych (Lcporidae); ubarwienieźółtawoszare, podbrzusze białe; długośćciała z gł°Wi* do 70 cm» dłu8 ° ść °gona do 9,5 cm,długość stopy tylnej do 15 cm. Występuje naterenach otwartych, chętnie w niewielkich kompleksachleśnych otoczonych polami...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 395

    praca w formacie txt

Do góry