Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    Antropochoria

    Rozprzestrzenianie się diasporprzy pomocy człowieka. A. związana jest ściślez działalnością gosp. człowieka, któryogranicza wprawdzie występowanie niektórychgat., z drugiej jednak strony w sposóbświadomy lub nieświadomy rozsiewa inne. Z Ameryki pochodzi m.in. tytoń, pomidor, słoneczniki kukurydza oraz...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /950

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aparat udojowy

    Podstawowa część dojarkimech. składająca się z pulsatora, czterech kubków udojowych, a także kolektora z końcówkami do mleka oraz do powietrza o pulsującym ciśnieniu.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /190

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Antropogeniczny czynnik

    Czynnik związanyz każdą formą pośredniego lub bezpośredniegowpływu człowieka na środowisko i na bytującew nim rośliny. Na terenach użytkowanychrolniczo jest to całokształt działalności związanejz produkcją roślinną i zwierzęcą, jak teżpozarolniczej kształtującej siedlisko. Działalność...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /806

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Apiterapia

    Leczenie chorób produktami pszczelimi:

    1) miodem leczy się schorzeniaukładu krążenia, oddechowego, pokarmowegoi moczowego, choroby skóry i błon śluzowych,hemoroidy, schorzenia ginekologiczne;

    2) propolisem, czyli kitem pszczelim – czyrakii odleżyny, alergie, choroby reumatyczne, uszui oczu oraz układu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /786

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Anabioza (gr. anabiósis - ożywianie)

    Stan silnego ograniczenia procesów życiowych wniekorzystnych warunkach bytowania, umożliwiającyorganizmom roślinnym i zwierzęcymprzetrwanie. Organizmy w stanie a. są bardzoodporne na szkodliwe wpływy środowiska.Patogeny niektórych chorób (pierwotniaki,bakterie, grzyby) otaczają się grubą...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /1 222

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Anaeroby, beztlenowce

    Organizmy które mogążyć w środowisku beztlenowym, pozyskującenergię na drodze procesów oksydoredukcyjnych. Do tej grupy należą liczne bakterie (np. drobnoustroje fermentacyjne) i pasożyty jelit (pierwotniaki, robaki). Zob. też aeroby.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /258

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aktywność biologiczna gleby

    Stopień nasilenia procesów życiowych organizmów glebowych, którego miarą może być:

    1) stopieńrozmnożenia się w glebie drobnoustrojów;

    2) nasilenie oddychania gleby: pobieraniatlenu i wydzielania dwutlenku węgla;

    3) aktywnośćwystępujących w glebie enzymów,zwł. dehydrogenaz i fosfataz;

    4)...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /822

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Amofoska

    Ogólna nazwa nawozów trójskładnikowych(N,P,K) otrzymywanych przez dodanie soli potasowych do fosforanu amonowego.Do tej grupy należy produkowana w Polsce polifoska.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /187

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Albedo (łac. albedo - białość)

    Stosunek ilości promieniowania odbitego przez jakąkolwiekpow. do ilości promieniowania padającego nanią. Stopień odbijania promieniowania przezokreśloną pow. zależy od jej rodzaju, barwy iszorstkości, a działanie tych czynników uwarunkowanejest ponadto kątem padania, widmowymskładem promieniowania itd...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /1 284

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Amoniakowanie pasz

    Wzbogacanie w azotpasz ubogich w białko, np. wysłodków buraczanych,melasy, suszu z kukurydzy, słomy,przez traktowanie ich wodą amoniakalną lubamoniakiem gazowym. Zawartość azotu wtych paszach wzrasta 2-krotnie, zwiększa sięich pobieranie przez zwierzęta i strawność(o 20%). Zaletą pasz amoniakowanych...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Bazylissa Dodano /15.03.2013 Znaków /439

    praca w formacie txt

Do góry