Rolnictwo /3 761 prac/

  • Ocena brak

    Zatrucia gronkowcowe

    Aby wystąpiło takie zatrucie muszą zaistnieć następujące warunki:

    -    zakażenie żywności gronkowcami produkującymi toksyny, zwanymi w tym przypadku enterotoksynami (np. S. aureus);

    -    skład żywności umożliwiający rozwój gronkowców i wytwarzanie przez nie enterotoksyn;

    -    pozostawienie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 081

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podział tłuszczowców

    W żywieniu i technologii żywności istotne znaczenie mają następujące właściwości tłuszczów:

    -    tłuszcze nadają smarowność żywności ułatwiającą połykanie kęsa, czynią strukturę produktu mniej zwięzłą i wytrzymałą na rozciąganie, przyczyniają się np. do kruchości mięsa czy...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 062

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witaminy

    Witaminy stanowią grupę związków organicznych o bardzo różnej budowie chemicznej. Są one konieczne dla normalnego rozwoju i funkcjonowania organizmu i chociaż zapotrzebowanie na nie pod względem ilościowym jest bardzo małe, gdyż wynosi, zależnie od rodzaju witaminy, od paru (Lig do kilkudziesięciu |Lig...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /4 474

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Składniki mineralne

    Składniki mineralne, ze względu na ich stosunkowo niewielką w porównaniu do cukrowców, tłuszczów i białek ilość w żywności, zalicza się do składników uzupełniających. W analizie żywności są określane jako popiół, tj. pozostałość po spaleniu w niezbyt gorącym płomieniu i wyprażeniu do stałej...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 649

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zdrowotność produktów spożywczych

    Na zdrowotność żywności składa się wiele czynników, a więc nie tylko właściwy pod względem chemicznym zestaw składników pokarmowych, strawność i przy-swajalność, świeżość, sposób bezpośredniego przygotowania do spożycia, ale także brak jakichkolwiek zagrożeń dla zdrowia po spożyciu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /10 534

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czyszczenie surowca

    Surowce odbierane z gospodarstw rolnych są z reguły zanieczyszczone. Rozmaite bywa pochodzenie tych zanieczyszczeń. W przypadku surowców roślinnych zanieczyszczenia, ich rodzaj i ilość, zależą od warunków pielęgnacji, techniki sprzętu, sposobu młocki i wstępnego czyszczenia, wreszcie od rodzaju...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 662

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszczowce

    Wspólną cechą tych związków o różnym składzie i budowie jest nierozpuszczal-ność w wodzie oraz dobra rozpuszczalność w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak aceton, benzen, chloroform, czy eter. W przeciwieństwie do wielocu-krów i białek złożonych nie tworzą one polimerów złożonych z...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 465

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wrażenia węchowe

    Człowiek przeciętnie wrażliwy jest w stanie rozróżnić kilkanaście tysięcy zapachów. Najmniejsze wyczuwalne w powietrzu stężenie substancji zapachowej, nazywane progiem wrażliwości zapachowej albo progiem rozpoznawania zapachu, jest bardzo różne dla różnych substancji. Zwykle wartość tego stężenia...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /4 655

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czyszczenie ziarna zbóż

    Czyszczenie zboża przeprowadza się już w gospodarstwie rolnym podczas młocki, a następnie w spichrzach, młynach i kaszarniach. Podczas młocki oddziela się ziarno od plew, słomy, chwastów, kamieni itp. Czyszczenie to nie zawsze jest dostateczne, dlatego gruntowniej przeprowadza się te zabiegi w magazynach...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 333

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wrażenia smakowe

    W potocznym znaczeniu smak w ocenie organoleptycznej oznacza całość wrażeń doustnych, natomiast w naukowym - wyłącznie wrażenia odbierane tylko za pomocą smaku. Receptory smaku znajdują się na środkowej powierzchni kubków smakowych zlokalizowanych na brodawkach smakowych na języku. Z każdej komórki...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 698

    praca w formacie txt

Do góry