Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Źródła zakażeń mleka

    Proces zakażenia mleka florą bakteryjną najczęściej zachodzi w kilku etapach:

    •    syntezy mleka w wymieniu,

    •    wewnątrzstrzykowe zakażenie mleka świeżego,

    •    nieprzestrzegania minimum sanitarnego w czasie technologii pozyskiwania mleka,

    •    złe postępowanie z mlekiem po udoju,

    •    złe...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 802

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Metoda Petrifilm™

    W Polskiej Normie PN-93/A-86036 „Mleko surowe do skupu. Badania mikrobiologiczne i cytologiczne” zawarta jest uproszczona metoda płytkowa oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów. Standardowa metoda ma ograniczone zastosowanie do badań mleka od większej liczby dostawców, zwłaszcza gdy mleko zawiera dużą...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 640

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gatunki Salmonella

    Nazwą Salmonella określa się grupę pokrewnych sobie bakterii (na którą składa się około 2000 serotypów), których większość wywołuje infekcje zarówno u zwierząt, jak i ludzi. Okres inkubacji wynosi zazwyczaj od 6 do 48 godzin, po czym następują objawy chorobowe. Choroba charakteryzuje się biegunką...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 861

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bakterie w mleku surowym oraz w produktach mleczarskich

    Świeże mleko uzyskane w warunkach sterylnych ze zdrowego wymienia zawiera niewiele mikroorganizmów. Jednakże później w procesie technologii pozyskiwania mleka, jego zbioru w mleko zbiorcze, składowania i transportu surowca do zakładu przetwórczego zostaje zakażone mikroorganizmami środowiska. Mleko i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 315

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pomiar oporności pozornej (impedancji)

    Pomiar impedancji należy do szeroko obecnie stosowanych technik mikrobiologicznych, wybitnie skracających czas analizy. W pełni zautomatyzowanym aparatem do badania jakości mikrobiologicznej mleka jest aparat BacTrac 4100.

    W celu wykonania analizy za pomocą pomiaru zmian oporności pozornej (impedancji)...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /4 653

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Organizmy typu Campylobacter

    Zapalenie jelit na tle zakażenia organizmami typu Campylobacter powodowane. jest przez Campylobacterjejunii i C. coli. Okres inkubacji wynosi zazwyczaj 2-5 dni, a objawy utrzymują się przez 1-3 dni. Zapalenie jelit charakteryzuje się głównie biegunką i bólem brzucha, ale może też obejmować gorączkę...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 471

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bakteriocydia mleka surowego

    Naturalne właściwości antybakteryjne mleka związane są z lakteninami, spośród których wyróżniamy komponenty Li, L2 i L3. Komponent Li zidentyfikowano jako aglutyniny, L2 - laktoperoksydazę (Lp), L3 - swoiste przeciwciała.

    KOMPONENT Li - aglutyniny są to przeciwciała powodujące zlepianie się komórek...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /8 177

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przekazanie próbek mleka do analiz

    Pobieranie prób mleka w punkcie skupu mleka surowego musi być bardzo staranne, gdyż od tego zależy później jego klasyfikacja i następnie cena mleka płacona rolnikowi. W Polsce w większości zakładów mleczarskich cena mleka zależy, oprócz klasy jakościowej, od ilości jednostek tłuszczowych. Obecnie w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 961

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zmiany fizykochemiczne w mleku chłodzonym

    Mleko przetrzymywane w stanie schłodzonym, nawet jeśli nie wykazuje wyraźnie podwyższonej kwasowości, może być nieprzydatne dla przetwórstwa i spożycia z powodu nasilenia niekorzystnych zmian smakowo-zapachowych o podłożu:

    •    proteolitycznym (gnicie),

    •    lipolitycznym (jełkość),

    •...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 454

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sposoby zapłaty za mleko

    Sposoby zapłaty za mleko ustalane są za pomocą dwóch podstawowych sposobów:

    1.    W mleczarniach cenę oblicza się na podstawie jednostek tłuszczowych, tj. ilości skupionego mleka od danego rolnika pomnożonej przez procentową zawartość tłuszczu w dostarczonym surowcu: j.t. = objętość mleka • %...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /2 257

    praca w formacie txt

Do góry