Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Badania przesiewowe w kierunku raka szyjki macicy

    To badanie przesiewowe polega na pobieraniu rozmazów cytologicznych z ujścia zewnętrznego szyjki macicy i pozwala zarówno na wczesne wykrycie raka, jak i na rozpoznanie zmian przedrakowych.

    Eksperci Unii Europejskiej zalecają wykonywanie badania co 3-5 lat i objęcie nim kobiet w wieku 30-60 lat. Badanie co 5...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /2 169

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kancerogeny

    Można wyróżnić kilka etapów powstawania nowotworów sporadycznych. Pierwszym z nich jest inicjacja, polegająca na mutacji pojedynczego genu. Komórka zawierająca taką onkogenną mutację musi następnie z jednej strony ulec namnożeniu, z drugiej zaś uniknąć zniszczenia. Tę fazę nazywamy promocją. W...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /4 770

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Badania przesiewowe w kierunku raka piersi

    Badaniem przesiewowym wykrywającym wczesnego raka piersi jest mammografia. Eksperci Unii Europejskiej zalecają, aby wykonywać to badanie co 2-3 lata i objąć nim kobiety w wieku 50-69 lat. Badanie co trzy lata jest niewiele mniej skuteczne, a wyraźnie tańsze. Organizacje amerykańskie zalecają wykonanie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 840

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapobieganie chorobom nowotworowym (profilaktyka pierwotna)

    Onkologia ma kilka podstawowych zadań: -

    a zapobieganie występowaniu nowotworów (profilaktyka pierwotna),

    ■    organizacja badań przesiewowych (skrining),

    ■    zapewnienie właściwej diagnostyki i leczenia na kolejnych poziomach służby zdrowia (szpitale rejonowe i wojewódzkie, ośrodki akademickie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 778

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Problemy wczesnej wykrywalności nowotworów

    Rokowanie w nowotworach jest zazwyczaj ściśle związane z ich zaawansowaniem, dlatego jednym z podstawowych celów walki z chorobami no-wotworowymi jest ich wykrywanie w jak najwcześniejszym okresie rozwoju.

    Zrozumienie istoty choroby nowotworowej w społeczeństwie niezwiąza-nym zawodowo z medycyną jest...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 936

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przyczyny powstawania nowotworów

    Jak już wspomniano, nowotwór jest niekontrolowanym rozrostem własnych, lecz zmienionych morfologicznie i czynnościowo komórek organizmu.

    Brak kontroli rozrostu wynika przede wszystkim z zaburzeń molekularnych w komórkach nowotworu, to znaczy z zaburzeń genetycznych i regulacyjnych, które powodują brak...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 340

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nowotwory dziedziczne

    Większość nowotworów powstaje w pojedynczych komórkach w wyniku mutacji genu pod wpływem substancji kancerogennej lub spontanicznie. Takie nowotwory nazywamy sporadycznymi. Jednak część nowotworów występuje rodzinnie, a przyczyną jest mutacja genu przekazywana potomstwu. Nowotwory uwarunkowane taką...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 567

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Surowce do produkcji lodów i deserów mrożonych

    Emulgatory

    Emulgatory są to cząsteczki, które mają grupy hydrofilne i hydrofobne. Gromadzą się one w przestrzeniach między dwoma fazami mieszaniny lodowej - tłuszczową i wodną, obniżając napięcie powierzchniowe i stabilizując emulsję. Emulgatory pokrywają tłuszcz, czyniąc go mniej antagonistycznym...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /5 712

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podstawowe operacje technologiczne w wyrobie serów dojrzewających

    Obecnie produkuje się na świecie około 4000 rodzajów serów o różnych nazwach, chociaż różnice między nimi bywają niekiedy nieznaczne i mogą np. dotyczyć tylko kształtu i wielkości. Rodzaje sera można systematyzować według kryteriów: rodzaju użytego mleka, rodzaju skrzepu mleka, zawartości tłuszczu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /8 517

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Produkcja serów topionych

    Sery topione otrzymuje się w wyniku przerobienia serów podpuszczkowych

    i twarogu przez stopienie ich z dodatkiem emulgatorów, substancji smakowych

    i aromatycznych, substancji barwiących. Właściwością serów topionych jest ich bogactwo asortymentowe, znaczna trwałość, standardowość cech, wysoka wartość...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /4 014

    praca w formacie txt

Do góry