-
Ocena brak
SOK ŻOŁĄDKOWY
Sok trawienny wydzielany przez gruczoły rozmieszczone w śluzówce żołądka (gruczoły właściwe i gruczoły odźwiernikowe). Ma odczyn kwaśny (pH = 1-2) ze względu na obecność kwasu solnego (HCI). Zawiera też enzymy proteolityczne - pepsynę i podpuszczkę oraz lipazę żołądkową, która rozkłada...
-
Ocena brak
SPECJACJA
Proces powstawania gatunków. W zależności od warunków przestrzennych, w których zachodzi specjacja wyróżnia się specjację al-lopatryczną, gdy populacje są geograficznie izolowane i sympatryczną, gdy przebiega na tym samym obszarze i jest wynikiem izolacji rozrodczej.
Ze względu na tempo zachodzenia...
-
Ocena brak
SOLE MINERALNE
Składnik budulcowy i funkcjonalny organizmów. Są potrzebne do budowy związków organicznych i do przebiegu określonych procesów życiowych. Sole wapnia, fosforu i magnezu wykorzystywane są do budowy kości i zębów.
Wapń bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi. Niedostateczna ilość soli...
-
Ocena brak
SPECYFICZNOŚĆ SUBSTRATOWA
Właściwość enzymów, która polega na tyrn, że enzym łączy się tylko z konkretnym substratem, do którego dopasowuje się jego centrum aktywne. Enzymy często nie mają całkowitej specyficzności substratowej, tzn. mogą łączyć się z wieloma podobnymi substratami lub ich analogami. Większość...
-
Ocena brak
SOLENOCYTY
Elementy układu wydalniczego lancetnika. Solenocyty funkcjonują jak układ protonefrydialny - zbierają zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii z wtórnej jamy ciała i transportują je do kanalików nefrydialnych.
-
Ocena brak
SOCZEWKA OKA
Jeden z elementów tworzących układ optyczny oka. Jest przepuszczającym światło, sprężystym, dwuwypukłym dyskiem, umieszczonym za tęczówką. Odpowiada ona za ogniskowanie (skupianie) na siatkówce padających na nią promieni świetlnych.
Zdolność do zmiany kształtu soczewki nosi nazwę akomodacji...
-
Ocena brak
SOK JELITOWY
Sok produkowany przez liczne gruczoły śluzówki jelita. Ma odczyn lekko alkaliczny i zawiera enzymy dokonujące ostatecznego trawienia związków pokarmowych, np. proteazy jelita, amylazę, sacharazę, laktazę. Sok jelitowy jest białawą substancją, mętną ze względu na dużą zawartość śluzu i...
-
Ocena brak
SKRĘTNICA
Rodzaj glonów z gromady zielenice. Piecha nitkowata, zbudowana z walcowatych komórek, zawierających chloroplasty w postaci spiralnie ułożonych wstęg. W komórce znajduje się duża wakuola i jądro komórkowe otoczone grudką cytoplazmy. Rozmnażanie płciowe s. odbywa się przez koniugację. Występuje w...
-
Ocena brak
SKOLIOZA
Boczne, nabyte skrzywienie kręgosłupa, którego przyczyną są wady postawy i zmiany w kręgach. Powstaje na skutek nieprawidłowych nawyków siedzenia czy noszenia tornistra na jednym ramieniu przy jednoczesnym braku odpowiednich ćwiczeń.
-
Ocena brak
SKRZEK
Popularna nazwa jaj płazów bezogonowych. Po zniesieniu jaja otoczone są galaretowymi osłonkami zawierającymi mukopolisacharydy i mukoproteiny. Po zapłodnieniu osłonki pęcznieją, chroniąc rozwijające się zarodki przed wysychaniem, urazami mechanicznymi i niektórymi drapieżnikami, Żaby i rzekotki...