Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowanie podłoży stałych

    Rozlewanie pożywki na płytki Petriego:

    odkorkować kolbkę z pożywką i opalić jej wylot w płomieniu palnika; 

    uchylić lekko wieczko szalki Petriego i wlać do niej pożywkę tak aby utworzyła na dnie kilkumilimetrową warstwę (około 10 ml podłoża);

    zamknąć...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /1 875

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Składniki odżywcze

    Metabolizm komórki opiera się na dwóch przeciwstawnych procesach, które łączy proces wytwarzania, gromadzenia i przekazywania energii. Są to:

    Anabolizm (asymilacja) – pobieranie z otoczenia i synteza na drodze redukcji związków o dużej złożoności (małej entropii), przy wykorzystaniu energii...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /1 270

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowanie podłoży płynnych

    Rozlewanie bulionu odżywczego do probówek:

    przygotować w statywie, szereg jałowych probówek z korkami o pojemności około 25ml;

    odkorkować kolbkę z podłożem i opalić jej wylot w płomieniu palnika;

    odkorkować probówkę i opalić jej wylot w płomieniu palnika;

    rozlewać bulion do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /549

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skład chemiczny mikroorganizmów

    Skład chemiczny drobnoustrojów jest zbliżony do składu chemicznego innych organizmów. Około 80% stanowi woda, która z jednej strony jest środowiskiem wewnętrznym komórki, w którym przebiega szereg reakcji chemicznych, a z drugiej odgrywa czynną rolę w tych reakcjach. Do innych bardzo ważnych związków...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /2 276

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Temperatura

    Mikroorganizmy rozwijać się mogą w bardzo szerokim zakresie temperatur, od – 23°C (silnie zasolone wody Antarktydy w których stwierdzono obecność bakterii z rodzaju Corynebacterium i grzybów z rodzaju Sporobolomyces) do 113°C (gorące źródła, kominy termalne – Pyrodictium brockii). Większość...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /3 756

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW

    Skład ilościowy (liczebność) i jakościowy (różnorodność gatunkowa) mikroflory różnych środowisk jest odmienny, niekiedy nawet bardzo specyficzny. Zależy on od właściwości gatunkowych mikroorganizmów oraz od czynników ekologicznych: abiotycznych (fizycznych i chemicznych) oraz biotycznych (dodatnich i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /1 609

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Drobny sprzęt i szkło laboratoryjne

    Igła preparacyjna – prosty drucik osadzony w oprawce, służący do posiewów wgłębnych bakterii, sporządzania preparatów mikologicznych. Może być zakończony haczykiem i wtedy służy do przeszczepiania grzybów.

    Eza – wykonany ze specjalnego rodzaju stali, często platynowy i osadzony w oprawce drut...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /16.08.2013 Znaków /2 863

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    METODY JAŁOWIENIA

    W badaniach mikrobiologicznych ogromny wpływ na uzyskiwane wyniki ma higiena osobista oraz jałowość pomieszczeń, sprzętu i pożywek, które są wykorzystywane w pracy. W metodach jałowienia, wykorzystywanych również w medycynie, zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i w życiu codziennym, zastosowanie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /16.08.2013 Znaków /1 118

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    METODY JAŁOWIENIA - Metody fizyczne

    Zastosowanie wysokich temperatur (na sucho lub na mokro):

    Gotowanie. Szkiełka podstawowe i nakrywkowe gotuje się w roztworze mydła lub środka myjącego, a następnie dokładnie płucze stosując na koniec wodę destylowaną. Po umyciu przechowuje się je na sucho w specjalnych pojemnikach, bądź...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /16.08.2013 Znaków /9 141

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Działy mikrobiologii

    Poszerzenie zakresu i tematyki badań mikrobiologicznych w XX w spowodował podział mikrobiologii na szereg działów, np. mikrobiologię ogólną zajmująca się budową, funkcjami życiowymi i przemianą materii i mikrobiologię szczegółową zajmującą się poszczególnymi grupami mikroorganizmów (wirusologia...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /16.08.2013 Znaków /2 206

    praca w formacie txt

Do góry