Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Jak witaminy i pierwiastki śladowe wpływają na zdrowie?

    Organizm potrzebuje pewnych substancji chemicznych do właściwego działania. Pierwiastki śladowe (mikroelementy), takie jak wapń, sód, chlor i fosfor są niezbędne do utrzymania w zdrowiu kości, krwi i komórek nerwowych. Żelazo jest potrzebne czerwonym krwinkom do transportu tlenu, a jego niedobór...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 249

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Z czego składa się zrównoważona dieta?

    Zrównoważona dieta powinna składać się z białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika oraz pierwiastków śladowych i witamin we właściwych proporcjach - nie za dużo, nie za mało. Dzieci potrzebują sporo białka, ponieważ rosną, i węglowodanów, które dostarczą im energii. Dorośli nie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 787

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Od czego zależy sprawność fizyczna?

    Ludzkie ciało można porównać do skomplikowanego mechanizmu, którego niezawodne funkcjonowanie zależy od odpowiedniego utrzymania - właściwej diety i regularnych ćwiczeń fizycznych. Setki tysięcy lat temu nasi przodkowie całymi dniami poszukiwali orzechów i owoców, polowali w celu zdobycia mięsa i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /2 294

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jaki jest wpływ ćwiczeń fizycznych na dietę?

    Ćwiczenia fizyczne nie należą bezpośrednio do diety, ale są niezbędne dla zdrowia, podobnie jak jedzenie właściwych artykułów spożywczych w odpowiednich proporcjach. Codzienne ćwiczenia nie tylko pomagają kontrolować masę ciała, ale przyczyniają się do zachowania zdrowia i wypracowania lepszej...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /848

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jaką rolę pełnią witaminy i substancje mineralne w zdrowej diecie?

    Witaminy i substancje mineralne są niezbędnymi składnikami zdrowej diety, jednak różnią się od omówionych już składników pokarmowych, a ich funkcja jest nieco odmienna. Zdrowa dieta złożona z białek, węglowodanów i tłuszczów, oparta na produktach naturalnych, zazwyczaj zawiera wszystkie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /611

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to jest błonnik?

    Błonnik jest bardzo ważną częścią zrównoważonej diety, ponieważ pomaga w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Zwiększa też objętość jedzonego pokarmu, opóźniając jego przesuwanie się w jelitach, dzięki czemu jest wystarczająco dużo czasu, by wszystkie wartościowe...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 201

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jaką rolę pełni woda w organizmie człowieka?

    Woda nie jest składnikiem odżywczym; nie ma wartości energetycznej, a jednak jest ważnym elementem zdrowej diety. Co więcej, każdego dnia dostarczamy organizmowi więcej wody niż któregokolwiek składnika pokarmowego. Woda jest niezbędna do spajania konstrukcji organizmu oraz do wewnętrznego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 170

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są tłuszcze?

    Podobnie jak węglowodany, tłuszcze są źródłem energii, jednak dostarczają jej w sposób bardziej stabilny. Poza tym po procesie trawienia pewna ilość tłuszczów zostanie odłożona w „magazynach tłuszczowych" organizmu, usytuowanych pod skórą i wokół pewnych ważnych narządów, jak nerki, serce i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /2 474

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są węglowodany?

    Węglowodany stanowią źródło energii. Istnieją dwa rodzaje węglowodanów trawionych przez ludzki organizm - skrobia i cukier - występujące w niemal wszystkich naturalnych pokarmach, jak produkty zbożowe, owoce, warzywa, mleko i podroby. Z tego względu węglowodany stanowią prawdopodobnie główny trzon...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /2 026

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są białka?

    Podstawowe składniki odżywcze otrzymywane w zjadanym pokarmie to: białka, węglowodany, witaminy, substancje mineralne i błonnik. Ciało zdrowej osoby, która nie ma nadwagi, składa się w 17 procentach z białka. Tylko woda występuje w organizmie w większej ilości. Białko występuje w mięśniach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 891

    praca w formacie txt

Do góry