Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Optymalizacja długości serii produkcji

    Charakterystyka

    Zapasy powstające w przedsiębiorstwach handlowych, produkcyjnych spowodowane są zakupem materiałów i towarów w określonych partiach oraz produkcją wyrobów w określonych seriach. Przedsiębiorstwa w takiej organizacji procesów gospodarczych ponoszą koszty magazynowania oraz uruchamiania...

    Ocena / Przedmiot / Zarządzanie

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /04.02.2012 Znaków /2 227

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kryzys gospodarczy

    Charakterystyka

    Za najważniejsze i najgroźniejsze dla gospodarki zakłócenia (kryzysy_ uważa się tzw. szoki ekonomiczne i inflację. Ich wyeliminowanie pozwala wszystkim podmiotom na funkcjonowanie w ustabilizowanym środowisku gospodarczym, ułatwiającym decyzji o długofalowym zasięgu.

    Skutki...

    Ocena / Kategoria / Makroekonomia

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /04.02.2012 Znaków /1 996

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kurs akcji

    Definicja

    Kurs akcji to jej cena wyrażona najczęściej w jednostkach pieniężnych. Na warszawskiej GPW S.A kurs akcji określa się w złotych, choć regulamin giełdy dopuszcza również wyznaczanie kursu akcji w EUR lub USD.

    Jak cena każdego innego dobra, produktu czy usługi, tak i cena (kurs) akcji...

    Ocena / Przedmiot / Ekonomia

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /04.02.2012 Znaków /3 358

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Informatyczne narzędzia zarządzania wiedzą

    Charakterystyka

    Informacyjne wspomaganie zarządzania wiedzą w przedsiębiorstwie w istotny sposób przyczynia się do jego rozwoju. Szczególne znaczenie ma tutaj wykorzystanie technik zarządzania wiedzą do celów analizy strategicznej oraz planowania strategicznego.

    <googlegfakm</google

    Dziedziny zarządzania...

    Ocena / Przedmiot / Zarządzanie

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /04.02.2012 Znaków /3 230

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rachunek kosztów standardowych

    Charakterystyka

    Rachunek kosztów standardowych direct standard costing system – jest to „pomiar, ujęcie i uwidocznienie w ewidencji oraz wykazanie w sprawozdaniu finansowym operacji gospodarczych oraz ich rzeczowych efektów, związanych z realizacją gospodarczego celu działalności danej jednostki”...

    Ocena / Przedmiot / Rachunkowość

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /04.02.2012 Znaków /4 710

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wydatki niewygasające

    Definicja

    Wydatki wynikające z budżetu jednostki samorządu terytorialnego mają charakter limitu rocznego. Stanowią upoważnienie do zaciągania zobowiązań i dokonywania płatności finansowych do końca danego roku budżetowego. Wyjątkiem od działania zasady wygasania limitów wydatków rocznych, jest...

    Ocena / Przedmiot / Administracja

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /03.02.2012 Znaków /2 275

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Peter Drucker

    Życiorys

    Peter Drucker urodził się na przedmieściach Wiednia w 1909 roku (zm. 2005). Jego dom rodzinny był miejscem spotkań intelektualistów, naukowców i wysokich urzędników państwowych (np. Schumpeter, Mises, Hayek). W latach 20. przeprowadził się do Niemiec, gdzie na Uniwersytecie Hamburskim...

    Ocena / Przedmiot / Zarządzanie

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /03.02.2012 Znaków /3 195

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Metoda kosztów minimalnych

    Metoda minimalnych kosztów jest jedną z metod służącą do obliczania optymalnej wielkości partii produkcyjnej. Metoda ta wykorzystuje technikę graficzną lub analityczną. Obie te techniki wykorzystują takie same założenia odnoszące się do kształtowania składników jednostkowego kosztu produkcji. W...

    Ocena / Przedmiot / Zarządzanie

    Autor /Encyklopedia Zarządzania Dodano /03.02.2012 Znaków /1 155

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rydz mleczaj

     

    Wygląd: kapelusz tego grzyba ma średnicę 5 do 12 cm; za miodu płasko wypukły, wkótce rozpostarty, z wgniecionym środkiem, z czasem lejkowaty. Brzeg dtugo pozostaje podwinięty. Skórka kapelusza ma na jaskrawym tle ciemniejsze koliste pręgi i tylko miejscami i nie zawsze jest nieco zielonkawo podbarwiona;...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Atanazy Dodano /03.02.2012 Znaków /1 966

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mleczaj świerkowy

     

    Wygląd: kapelusz o średnicy 3-10 cm, początkowo wypukły, a gdy się rozszerzy - wklęsły i w kształcie płaskiego lejka, przy czym brzeg kapelusza długo pozostaje podwinięty; kolor ma pomarańczowy, często pomarańczowoczer-wonawy z zielonawymi strefami. W miejscu uciśnięcia jest początkowo...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Atanazy Dodano /03.02.2012 Znaków /2 000

    praca w formacie txt

Do góry