Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Mechanizmy sterylizacji

    Sterylizacja przez filtrację wykorzystuje segregację cząsteczek na przegrodzie. Dla uzyskania pełnej jałowości przegroda musi zatrzymywać wszystkie cząsteczki o rozmiarach powyżej 0,2 [im.

    Sterylizacja termiczna polega na nieodwracalnej termicznej dezaktywacji istotnych dla funkcjonowania drobnoustrojów...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /3 245

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Praktyczne realizacje sterylizacji

    Sterylizacja termiczna może być prowadzona w sposób okresowy lub ciągły. Sterylizację okresową przeprowadza się w autoklawach lub suszarkach, w wyniku bezpośredniego wprowadzenia pary do sterylizowanego urządzenia lub poprzez ogrzewanie pośrednie.

    Autoklawy stosowane są w pracach laboratoryjnych i...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /6 669

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Klasyfikacja technik hodowlanych

    Hodowle mikroorganizmów można podzielić, z uwagi na stan fizyczny pożywki, na dwie zasadnicze grupy: hodowle w podłożach ciekłych (HPC, submerged culture) oraz hodowle w podłożach stałych (HPS, solid state fer-mentation, SSF).

    Hodowle w podłożach ciekłych obejmują zarówno te przypadki gdy...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /3 931

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Hodowle przy hamowania wzrostu mikroorganizmów produktami metabolizmu

    W niektórych procesach biochemicznych produkty metabolizmu działają hamująco na wzrost mikroorganizmów. Tradycyjne hodowle ciągle nie są najodpowiedniejsze dla tego typu procesów, gdyż w całej objętości reaktora komórki stykają się z najwyższym stężeniem metabolitów. Częściowym jedynie...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /1 648

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Środka antypieniące

    Tworzenie się piany podczas hodowli mikroorganizmów często powoduje trudności techniczne. Głównie pienienie jest wywoływane obecnością protein w roztworach. Piana może powodować flotację mikroorganizmów lub wyrzucanie płynu hodowlanego z fermentora.

    Pianę można niszczyć mechanicznie bądź dodając...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /1 832

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Hodowla w podłożu stałym

    Przedstawione rozważania dotyczyły hodowli wgłębnych. Opis hodowli w podłożu stałym musi uwzględniać ograniczenia wynikające z mechanizmu wzrostu drobnoustrojów w podłożu stałym. W hodowli w podłożach ciekłych drobnoustroje występują w postaci zawiesiny pojedynczych komórek lub aglomeratów...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /1 893

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Optymalizacja składu pożywki I warunków hodowli

    Dobór składu pożywki oraz warunków prowadzenia hodowli ma na celu maksymalizację wytwarzania pożądanego produktu. Przeprowadzany jest eksperymentalnie, gdyż brak jest efektywnych modeli teoretycznych metabolizmu, pozwalających na wykorzystanie metod matematycznych.

    Poszczególne czynniki wpływające na...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /2 000

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mikroorganizmy otrzymywane metodami inżynierii genetycznej

    Poza klasycznymi metodami mutacji mikroorganizmów coraz większe znaczenie zdobywa „konstruowanie” mikroorganizmów metodami manipulacji genetycznej (inżynierii genetycznej). Dzięki przenoszeniu genów kodujących wytwarzanie odpowiednich metabolitów, krzyżowaniu mikroorganizmów, można otrzymać mikroorganizmy o...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /4 302

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przechowywanie szczepów przemysłowych

    Zapewnienie czystości mikrobiologicznej i genetycznej szczepów produkcyjnych jest podstawowym warunldem prowadzenia powtarzalnych procesów biotechnologicznych. Potrzebne są zatem takie sposoby przechowywania, które zapewnią zachowanie w możliwie najwyższym stopniu wszystkich cech biologiczno-technologicznych...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /636

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przechowywanie w obniżonej temperaturze

    Przechowywanie mikroorganizmów w obniżonej temperaturze stanowi powszechnie stosowaną technikę. Okres przechowywania i zakres zastosowania zależy od temperatury przechowywania, podłoża i formy fizjologicznej drobnoustroju.

    Szczepy mikroorganizmów na skosach agarowych przechowuje się w temperaturze -20°C lub...

    Ocena / Kategoria / Studia

    Autor /mieczyslaw Dodano /22.01.2014 Znaków /2 822

    praca w formacie txt

Do góry