-
Ocena brak
Kwalifikowane nasiona siewne i sadzeniaki
Nowoczesna uprawa roślin opiera się w dużym stopniu na stosowaniu kwalifikowanego materiału siewnego i sadzeniaków. Produkcja tego materiału jest wielostopniowa. W krajach wysoko rozwiniętych (np. w Niemczech) produkcją tą zajmują się specjalne przedsiębiorstwa hodowlane, współpracujące z instytutami...
-
Ocena brak
Zasoby wód słodkich i morskich oraz ich wykorzystanie jako źródła żywności
Ogólna powierzchnia mórz i oceanów wynosi 361 min km2 i stanowi 71% ogólnej powierzchni globu ziemskiego (510 min km2). Woda morska zawiera wszystkie składniki chemiczne potrzebne do rozwoju roślin, a ponadto dociera do niej ponad 70% energii słonecznej, którą otrzymuje Ziemia. Nic więc dziwnego, że morza i...
-
Ocena brak
Nawożenie roślin
Trudno wyobrazić sobie dzisiaj wysokie plony w rolnictwie bez systematycznego zasilania gleby w składniki mineralne i korygowania jej kwasowości. Nawożenie naturalne w postaci obornika i kompostu jest niewystarczające i przy wysokich plonach rośnie zapotrzebowanie na nawozy sztuczne. Zużycie ich ogółem...
-
Ocena brak
Surowce i produkty spożywcze pochodzenia leśnego
W dawnych czasach lasy stanowiły główne źródło żywności. Dostarczały one nie tylko mięsa z upolowanej zwierzyny, ale i owoców, np. malin, jeżyn, czarnych jagód, brusznic oraz orzechów i grzybów. Obecnie wskutek zmniejszania się powierzchni zajętej przez lasy oraz rozwoju rolnictwa, ilość żywności...
-
Ocena brak
Melioracje rolne i wykorzystanie ścieków
Melioracje rolne są to zabiegi techniczne i rolnicze mające za zadanie polepszenie właściwości naturalnych środowiska przyrodniczego oraz trwałego zwiększenia żyzności gleb.
Wpływają one nie tylko na bilans wody, ale i na stosunki cieplne i powietrzne w glebie oraz na wilgotność i temperaturę...
-
Ocena brak
Definicje, zakres i charakter technologii żywności
Terminem technologia określa się dział wiedzy technicznej obejmujący metody wytwarzania (lub przetwarzania) surowców, półproduktów i wyrobów. Technologia dzieli się zależnie od rodzaju otrzymanego produktu, przerabianego surowca lub zastosowanej metody, wyróżnia się np.: technologię metali, technologię...
-
Ocena brak
Nowe źródła żywności
Szybki rozwój ludności na świecie i pogłębiający się deficyt żywności, a zwłaszcza białka, zmuszają do poszukiwania nowych źródeł pożywienia. Wprawdzie można otrzymać jeszcze więcej żywności od dotychczasowego głównego jej producenta, tj. od rolnictwa, przez intensyfikację produkcji, wymaga to...
-
Ocena brak
Pielęgnacja roślin
Polega ona z jednej strony na określonych zabiegach mechanicznych ułatwiających rozwój roślin, np. na okopywaniu, redleniu, przerywaniu, palikowaniu, a z drugiej strony na ochronie roślin uprawnych przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Ocenia się, że kosztem roślin uprawnych żyje na świecie ok. 7500...
-
Ocena brak
Orientacyjny bilans żywności na świecie i w Polsce
Głównymi źródłami surowców roślinnych i zwierzęcych, wykorzystywanymi w produkcji żywności na świecie, są: rolnictwo łącznie z ogrodnictwem, a w dalszej kolejności zasoby mórz i wód śródlądowych oraz produkty pochodzenia leśnego. Niewielkie stosunkowo ilości żywności są obecnie produkowane przez...
-
Ocena brak
Proces technologiczny i proces produkcyjny
Procesem technologicznym nazywa się ciąg operacji i procesów jednostkowych, następujących w określonej sekwencji czasowej, począwszy od chwili odbioru surowca do chwili otrzymania gotowego produktu (rys. 1.3).
Proces produkcj i określa się najogólniej jako działalność ludzką przystosowującą zasoby i...