Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Środki dezynfekcyjne

    Jednym ze sposobów dezynfekcji jest sterylizacja cieplna. Do przeprowadzenia jej stosuje się zarówno gorącą wodę, jak i parę. Najskuteczniejsze jest stosowanie pary nasyconej, pod ciśnieniem, szczególnie w przypadku sterylizacji zbiorników (tanków), pojemników, rurociągów itp. Przed sterylizacją konieczne...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 570

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mrożonki

    Produkty mrożone mogą być pakowane zarówno przed właściwym procesem mrożenia, jak i po zamrożeniu. Ze względu na rozpowszechnioną technikę mrożenia wielu produktów bez opakowania, które stanowi w większości przypadków przeszkodę dla wymiany ciepła i powoduje konieczność wydatkowania większych...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /7 137

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mycie opakowań

    W przemyśle spożywczym myje się zarówno opakowania jednostkowe, jak i zbiorcze. Najczęściej myje się opakowania szklane (butelki, słoje), metalowe (puszki, beczki, cylindry, konwie), z tworzyw sztucznych (butelki, beczki, skrzynki, łubianki) oraz drewniane (beczki, skrzynki). Szczególnie opakowania zwrotne...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 527

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mycie i dezynfekcja urządzeń i opakowań

    Celem mycia i dezynfekcji jest zapewnienie odpowiedniej czystości podczas realizacji procesu technologicznego. Powyższy cel jest uzyskiwany przez usuwanie zanieczyszczeń mechanicznych, chemicznych i mikrobiologicznych znajdujących się na opakowaniach, maszynach i urządzeniach oraz w pomieszczeniach...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /9 065

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Inne mechaniczne metody usuwania drobnoustrojów lub szkodników z żywności

    Do metod mechanicznych (w części fizykochemicznych) usuwania drobnoustrojów i mechanicznych zmętnień można zaliczyć znane powszechnie metody klarowania i „oklejania”, praktykowane szczególnie przy obróbce wina - przez stosowanie różnych środków klarujących w rodzaju żelatyny z taniną, pęcherza rybiego...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 786

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Praktyczne możliwości zastosowania promieniowania jonizującego

    Ze względu na wyraźnie niekorzystne oddziaływanie na cechy organoleptyczne i wartość odżywczą dużych dawek promieniowania znalazły praktyczne zastosowanie w technologii żywności tylko dawki średnie i małe.

    Dawki średnie, tj. od 1 kGy do 10 kGy, są wykorzystywane przede wszystkim do przedłużenia...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 526

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Związki alkaliczne

    Związki alkaliczne mają dobre właściwości emulgujące oraz są zdolne do rozpuszczania stałych cząstek żywności np. białka. Należą do nich:

    Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna). Jest to bardzo silny środek myjący z doskonałymi właściwościami emulgującymi i dyspergującymi. Ma silne właściwości...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 133

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Użycie azotu jako czynnika utrwalającego

    Sama nazwa tego pierwiastka gazowego (gr.: a - nie, zoo - żyje) sugeruje abiotyczny charakter tego bardzo „inertnego” pierwiastka, który w ostatnich czasach jest często stosowany jako środek zastępujący powietrze w różnych zwłaszcza suchych produktach w hermetycznym opakowaniu (gazowe opakowanie). Chodzi...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 534

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Perspektywy radiacyjnego utrwalania żywności

    Czynnikiem ograniczającym szanse upowszechnienia się tej metody jest stosunkowo wysoki koszt, przy braku zdecydowanej wyższości nad innymi metodami, zwłaszcza apertyzacją lub mrożeniem. Jakkolwiek dotychczas nie stwierdzono większej toksyczności produktów napromieniowanych w porównaniu z produktami...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 730

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Utrwalanie przez usunięcie pewnych składników niezbędnych dla drobnoustrojów

    Do kategorii tego rodzaju metod można zaliczyć odpowietrzanie w apertyzacji i wszelkie metody związane z odwadnianiem, a więc różne systemy koncentracji i suszenia żywności, w których bezwarunkową lub warunkową trwałość produktu zawdzięcza się usunięciu lub obniżeniu do granicy krytycznej dwóch...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 125

    praca w formacie txt

Do góry