Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Kontrola sanitarno-higieniczna

    Kontrola sanitarno-higieniczna w zakładach przemysłu spożywczego odgrywa bardzo dużą rolę, gdyż ma wpływ na to, czy produkt jest bezpieczny dla konsumenta. W kontroli wykorzystywane są głównie metody mikrobiologiczne i chemiczne, przede wszystkim do oceny procesu technologicznego. Sfera produkcji podlega...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /927

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wódki I spirytus

    Wódki zawierają znaczne ilości etanolu i z tego względu są produktami względnie trwałymi. Butelki z wódkami należy magazynować w pozycji stojącej w stałej temperaturze rzędu 15-20°C, chroniąc przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Krótkotrwałe działanie niskiej lub wysokiej temperatury...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 364

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ochrona środowiska w procesie prowadzenia działalności gospodarczej

    Podstawowym instrumentem ochrony środowiska są regulacje prawne, które obejmują:

    - ustalenie norm dopuszczalnych (standardów) dotyczących jakości środowiska dla różnych jego składników, tj. powietrza, wody i gleby;

    -    administracyjne wymagania dotyczące jakości produktów i procesów;

    -    regulacje...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 996

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zastosowanie chłodnictwa i sprężonych gazów

    W gospodarce energetycznej zakładów oprócz gospodarowania parą wodną i energią elektryczną duże znaczenie ma chłodnictwo i gospodarka sprężonymi gazami. Sprężarki stosowane w obu powyższych przypadkach są odbiornikami dużych ilości energii elektrycznej, dostarczając w zamian innych nośników...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 290

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Chleb

    Chleb jest produktem o małej trwałości, a jego psucie się jest spowodowane procesem czerstwienia albo pleśnienia. Mianem czerstwienia określa się zmiany chemiczne i fizyczne zachodzące w produktach piekarskich po wypieku, powodujące niekorzystne zmiany jakości pieczywa. Miękisz staje się twardy, kruchy...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 349

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mechaniczne i fizyczno-chemiczne uzdatnianie wody

    Woda w stanie surowym na ogół nie odpowiada wymaganiom stawianym przez użytkownika. Dlatego istnieje potrzeba jej uzdatniania (oczyszczania).

    Metody uzdatniania wody dzielą się na mechaniczne i fizyczno-chemiczne. Do mechanicznych sposobów oczyszczania wody zalicza się usuwanie zawiesin za pomocą...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /10 629

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zanieczyszczenia wody

    Woda jest jednym z głównych elementów środowiska zewnętrznego, któremu życie na Ziemi zawdzięcza swe istnienie. Woda pokrywa ok. 75% powierzchni globu i jest wykorzystywana przez człowieka do wielorakich celów, także do celów przemysłowych i energetycznych.

    Wody biorące udział w cyklu kołowym w...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 796

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Konteneryzacja

    Najnowocześniejszą obecnie formą transportu żywności, głównie chłodniczego, jest transport w kontenerach, umożliwiający przenoszenie całego ładunku wraz z kontenerem, z jednego środka transportowego na drugi oraz składowanie kontenerów jednego na drugim do sześciu warstw. W transporcie drogowym do...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 424

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kiszonki

    Produkty kiszone, głównie kapusta i ogórki zawdzięczają swą trwałość obecności w nich kwasu mlekowego, w wyniku czego początkowe pH świeżych warzyw, wynoszące około 6,5 obniża się do wartości ok. 3,5. Takie stężenie jonów wodorowych nadaje trwałość kiszonce, nie eliminuje jednak całkowicie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /8 055

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Koncentraty

    Do typowych koncentratów, odgrywających ważną rolę w przemyśle spożywczym, zalicza się zagęszczone soki owocowe (produkcja roczna krajowa ok. 100 tys. t). Koncentraty sokowe są formą zabezpieczenia nietrwałych produktów jakimi są soki owocowe.

    Trwałość większości koncentratów jest ograniczona...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 155

    praca w formacie txt

Do góry