Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Niedowaga

    W skali świata niedowa»a jest poważnym problemem społecznym. U dzieci w wieku poniżej 5 lat niedowaga wiąże się z: niedożywieniem białkowo-energety-cznym, malarią, chorobami biegunkowymi, infekcjami dolnych dróg oddechowych i odrą. W analizach międzynarodowy ch niedowaga u dzieci i młodzieży jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 597

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nowotwory złośliwe i Inne zdrowotne konsekwencje otyłości

    Związek pomiędzy nadwagą/otyłością a większym ryzykiem rozwoju nowotworów pozostaje niejasny. Jedna z tłumaczących go hipotez wiąże większą liczbę wszystkich komórek organi/mu z częstszymi ich podziałami, co zwiększa ryzyko powstawania komórek nieprawidłowych. Według tej teorii nadmiar energii...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 635

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wysokie ciśnienie tętnicze krwi

    Wysokie ciśnienie tętnicze krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca i chorób układu mózgowo-naczyniowcgo. w tym choroby nadciśnieniowej. W porównaniach międzynarodowych wysokie ciśnienie krwi jest rozpoznawane na podstawie ciśnieniu skurczowego (powyżej 115 mniHg), pomimo że...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 161

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ilość i jakość spożywanych tłuszczów

    W badaniach populacji krajów europejskich i pozaeuropejskich stwierdzono silną dodatnią korelację pomiędzy zawartością tłuszczów w diecie a zapadalnością mężczyzn na raka jelita grubego, dcóiy, gruczołu krokowego i płuc oraz białaczki. W przypadku kobiet korelacja taka dotyczyła, obok raka jelita...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 664

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wysokie stężenie cholesterolu we krwi

    Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest czynnikiem ryzyka w etiologii choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. W analizach międzynarodowych wy sokie stężenie cholesterolu jest definiowane na podstawie stężenia cholesterolu ogółem we krwi (TChol). Za niskie uznaje się stężenie populacyjne <4,7...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 103

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Spożycie sodu

    W wielu badaniach epidemiologicznych wykazywano, że wysokie spożycie sodu jest związane ze zwiększoną umieralnością z powodu chorób układu krążenia. W badaniu INTF.RSALT obejmującym ponad 10 000 osób z 52 ośrodków w 32 państwach stwierdzono, że w krajach, gdzie spożycie soli kuchennej (NaCI) jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 946

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Niskie spożycie warzyw i owoców

    Niskie spożycie warzyw i owoców jest czy nnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, nowotworów przełyku, żołądka, układu oddechowego i jelita grubego, a także udaru mózgu. Średnic spożycie warzyw i owoców na świccic. wy rażone medianą, wynosi 223 g/d?icń i różni się między krajami, grupami płci i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 726

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Spożycie kwasu foliowego

    Kwas foliowy jest niezł>ędny w procesach biologicznych jako kofaktor enzymów uczestniczących w biosyntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA. Zapotrzebowanie na ten składnik gwałtownie wzrasta w początkowym okresie rozwoju zarodka. W razie niedoboru kwasu foliowego synteza DNA zostaje upośledzona i zahamowaniu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 403

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mała aktywność fizyczna

    Mała aktywność fizyczna jest czynnikiem ryzyka w etiologii niedokrwiennej choroby serca. nowotworów jelita grubego, cukrzycy typu II. udaru mózgu i nowotworów sutka. W analizach międzynarodowych mata aktywność fizyczna jest definiowana jako umiarkowana aktywność fizyczna w czasic wolnym od pracy, w domu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 141

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    OCENA POWIĄZAŃ POMIĘDZY NARAŻENIEM A EFEKTEM ZDROWOTNYM

    Celem większości badań epidemii logicznych jest ocena powiązań między narażeniem a efektem zdrowotnym. Epidemiolog musi dokładnie zdefiniować, które elementy narażenia i efektów zdrowotnych w wiarygodny sposób można uznać za powiązane ze sobą. W epidemiologii żywieniowej może to być łańcuch...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /785

    praca w formacie txt

Do góry