Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    KLIMAT I JEGO ZRÓŻNICOWANIE

    Życie i działalność człowieka są ściśle związane ze środowiskiem, w którym przebywa. a warunki tego środowiska są kształtowane przez panujący tam klimat i czynniki pogodowe.

    Klimat definiuje się jako charakterystyczny przebieg zjawisk pogodowych na danym obszarze w okresie .10-50 lat.

    Klimat jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /7 632

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Południowoamerykański model żywienia

    Podstawowym pożywieniem pochodzenia roślinnego mieszkańców Ameryki Łacińskiej są: kukurydza i ziemniaki, ale także ryż, rośliny strączkowe, owoce i orzechy. Posiłki zestawiane są głównie z lokalnie uprawianych surowców roślinnych, bogatych w składniki mineralne i antyoksydanty. Ograniczone jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 872

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Klimat a osadnictwo

    Przez długi czas klimat stanowił podstawowy czynnik decydujący o miejscu osiedlania się ludzi. Dogodne warunki klimatyczne, a więc umiarkowana temperatura powietrza, odpowiednia ilość opadów, mała odległość od wybrzeży morskich, zasobność w wodę. dogodne ukształtowanie powierzchni, to główne...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 856

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    GEN, EKSPRESJA GENU, ZMIENNOŚĆ GENETYCZNA

    Nauką zajmującą się dziedziczeniem przez organizm cech z pokolenia na pokolenie jest genetyka. Natomiast każdą z tych cech. jak już wcześniej wspomniano, określa się mianem fenotypu. Fenotyp obejmuje cechy wyglądu zewnętrznego, takie jak kolor włosów czy kolor oczu, ale również cechy morfologiczne...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 874

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia

    Kolejnym czynnikiem, który miał i ma istotny wpływ na sposób odżywiania się ludności, jest postęp naukowo-techniczny. O ile klimat determinował asortyment dostępnej żywności w sernic terytorialnym (geograficznym), o tyle postęp naukowo-techniczny, w tym rozwój metod utrwalania, umożliwił...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 524

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Klimat a rolnictwo

    Klimat uznawany jest za długo działający czynnik przyrodniczy, podczas gdy pogoda określana jest jako czynnik krótko działający . Poprzez wpływ klimatu na regulację szybkości fotosyntezy i okresu wegetacji roślin oraz tempo wzrostu zwierząt oba te czynniki przyczyniają się do kształtowania struktury...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /7 272

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SKŁADNIKI DIETY A EKSPRESJA GENÓW

    Jak wspomniano wcześniej, w powstaniu zmienności osobniczej obok genów udział ma środowisko, zaś do najistotniejszych czynników środowiskowych, które modyfikują funkcjonowanie genów, należą składniki pokarmowe dostarczane do organizmu.

    Zrozumienie, jak dieta wpływa na organizm, wymaga uświadomienia...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 707

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dostępność surowców i ich obróbka technologiczna

    I listoria ludzkości związana była zawsze ze zdobywaniem żywności, które ongiś było głównym napędem ludzkiego działania. Pierwotne istoty człowickowate odżywiały się dzikimi owocami, orzechami, liśćmi, korzeniami oraz w niewielkim stopniu małymi zwierzętami. Później, po opanowaniu wytwarzania...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 066

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WPŁYW ZACHODZĄCYCH ZMIAN KLIMATYCZNYCH NA PRZYSZŁĄ PRODUKCJĘ ŻYWNOŚCI

    W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lal ożywiona działalność gospodarcza człowieka zaczęta wpływać na klimat, powodując istotne zmiany klimatyczne w różnych rejonach świata. Zmiany te są spowodowane procesami urbanistycznymi, rozwojem przemysłu, a zwłaszcza zwiększoną emisją do atmosfery energii...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 147

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kwas foliowy i witamina B12

    Kwas foliowy jest niezbędny do syntezy dcoksytymidylanu (dTMP). który powstaje w wyniku mctylacji deoksyurydylanu (dUMP). Niedobór kwasu folio-wego jest przyczyną akumulacji dUMP i wbudowania uracylu zamiast tyminy w łańcuch DNA. powodując powstawanie mutacji, złamań DNA oraz złamań chromosomów. Podobny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 417

    praca w formacie txt

Do góry