Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Dieta plaż południowych

    Dieta, której autorem jest dr Agaision, zakłada znaczne ograniczenie spożycia naturalnych i wysokoprzetworzonych produktów węglowodanowych o indeksie glikemicznym (IG) wyższym niż 50. przy wysokim spożyciu białka i tłuszczów nienasyconych. Wynika to z przeświadczenia, że szybko trawione i wchłaniane...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 411

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    RYNEK ŻYWNOŚCI WZBOGACANEJ

    Na polskim rynku znajduje się wiele produktów spożywczych ogólnego spożycia, do których dodawane są witaminy i składniki mineralne. Jak już wcześniej wspomniano, wszystkie margaryny, masło o obniżonej zawartości tłus/czu ora/, mieszaniny masła i oleju zawierają u nas obowiązkowo dodatek witamin A i D...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /844

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta Zone

    Dicta Zonc jest kolejną dietą wysokobialkową i ubogowęglowodanową. lecz w zasadzie z prawidłową podażą tłuszczu, przy czym nic jest tak restrykcyjna, jak inne diety wysokobiałkowc. Opiera się ona na założeniu, żc organizm człowieka osiąga maksimum swojej wydolności, gdy proporcja makroskładników...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 866

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ROLA WZBOGACANIA W POPRAWIE SYTUACJI ZDROWOTNEJ SPOŁECZEŃSTWA

    Znaczący wzrost spożycia folianów w niemal wszystkich badanych grupach populacji amerykańskiej uzyskano także po wprowadzeniu w 1998 r. obligatoryjnego wzbogacania kwasem foliowym produktów zbożowych w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej u noworodków. Dzięki spożywaniu wzbogacanych produktów zbożowych...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /6 293

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PLANOWANIE UPOWSZECHNIENIA WIEDZY 0 ŻYWIENIU

    Przy planowaniu upowszechniania wiedzy żywieniowej bierze się pod uwagę wiele czynników decydujących o luźniejszym jego jjowodzenhi. W ujęciu syntetycznym planowany program powinien zawierać odpowiedzi na pytania:

    1)    dlaczego? - jaki jest cel upowszechniania, np. poprawa stanu odżywienia,

    2)    komu? -...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 798

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Praktyczna realizacja diety wegetariańskiej

    Ogólne zasady planowania posiłków wegetariańskich są takie same, jak dla tradycyjnego sposobu żywienia się. Zależnie od praktykowanej odmiany wegetarianizmu, miejsce mięsa całkowicie lub częściowo powinny zająć nasiona roślin strączkowych i otrzymywane z nich produkty (np. tofu. hamburger)' sojowe...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 913

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SYSTEMY UPOWSZECHNIANIA WIEDZY ŻYWIENIOWEJ W POLSCE

    Nauczanie zasad prawidłowego żywienia w' Polsce, podobnie jak i w wielu innych krajach, rozpoczyna się w przedszkolu, ałe głównym miejscem zdobywania wiedzy o żywieniu jest szkoła. W aktualnych podstawach programowych różnych typów szkól wiedza na temat żywności i żywienia przekazywana jest w ramach...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 251

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta Atkinsa

    Jest to dieta wybitnie wysokobiałkowa, wysokotłuszczowa i niskowęglowoda-nowa. Zakłada jedzenie dużych ilości mięsa, serów i jajek, nie ma ograniczeń w spożywaniu tłuszczów zwierzęcych. Znaczne ograniczenia dotyczą spożywania produktów węglowodanowych i onejmują owoce, produkty zbożowe (makarony...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 646

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZALECENIA ŻYWIENIOWE I FORMY ICH POPULARYZACJI

    Popularnymi, graficznymi formami prezentacji zaleceń są piramidy żywieniowe. Ze względu na swoją prostotę i uniwersalność zostały rozpowszechnione w wielu krajach. Uwzględniają on; różnice geograficzne i kulturowe, dostępność żywności jak również zwyczaje żywieniowe w danym regionie (patrz rozdz...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 150

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bezpieczeństwo żywnościowe

    Bezpieczeństwo żywnościowe jest to nieprzerwany dostęp do żywności wystarczającej dla wszystkich ludzi do zdrowego i aktywnego życia.

    Na poziomie gospodarstwa domowego bezpieczeństwo żywnościowe zależy nic tylko od stabilnej podaży żywności i dochodu gospodarstwa, ale także cen artykułów...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 949

    praca w formacie txt

Do góry