Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Zapotrzebowanie na wodę

    Indywidualne zapotrzebowanie na wodę może różnić się dość znacznie w zależności od: wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Zapotrzebowanie na wodę wyznaczane jest przez konieczność pokrycia strat obligatoryjnych i rozcieńczenia produktów metabolizmu wydalanych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 597

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Selen

    W produktach spożywczych selen występuje jako sełenoaminokwasy, natomiast w lonnie nieorganicznej stosowany jest w dietach eksperymentalnych i jako suplement. Biodostępność specyficzna selenu z różnych związków mierzona aktywnością peroksydazy glutationowej jest podobna i dość wysoka (50-80%)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 015

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Równowaga kwasowo-zasadowa

    Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. I tak, w procesach utleniania węglowodanów, tłuszczów i białek powstaje kwas węglowy, który w większości jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca; w wyniku oksydacji...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 364

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Chrom

    Na podstawie danych o skuteczności leczenia objawów niedoboru u osób żywionych pozajelitowo i badań na zwierzętach stwierdzono, że chrom jest niezbędnym mikroelementem. Jego rola fizjologiczna nie jest jeszcze wyjaśniona, wiadomo jedynie, że trójwartościowy jon chromu wchodzi w skład czynnika tolerancji...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 690

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witaminy

    Witaminy — to związki organiczne, które nie są źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, są jednak niezbędne do zachowania zdrowia oraz normalnego przebiegu procesów metabolicznych.

    Źródłem witamin są produkty żywnościowe i preparaty farmaceutyczne (jedno- lub wieloskładnikowe). Niektóre...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 485

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kobalt

    Według aktualnego stanu wiedzy znaczenie kobaltu w organizmie człowieka ogranicza się do jego występowania w cząsteczce cyjanokobalaminy (witaminy B|2). Dostarczany w formie organicznej do organizmu wystarcza do utrzymania homeostazy. Wiadomo jednak, że tylko około 10% kobaltu zawartego w ciele człowieka...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 210

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mangan

    Badania izotopowe wykazały, że u łudzi dorosłych absorpcja manganu ma miejsce w jelicie cienkim i jest stosunkowo niewielka (2-15%), przy czym niekorzystnie wpływa na nią obecność większych ilości wapnia, fosforu, żelaza, fitynianów i błonnika. Mangan transportowany jest w osoczu przez transferynę...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 115

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Fluor

    Biochemiczne podstawy działania fluoru w organizmie człowieka nie są znane, ale fakt iż zapobiega on powstawaniu próchnicy przesądził o uznaniu niezbędności tego pierwiastka w żywieniu człowieka.

    Ponad 96% fluoru zawartego w organizmie jest zlokalizowane w kościach i zębach w postaci fluoroapatytu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 202

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Miedź

    Absorpcja miedzi z przeciętnej diety kształtuje się na poziomie 50%, przy czym pierwiastek ten wchłaniany jest głównie w dwunastnicy, a także w żołądku i jelicie grubym. Zwiększona podaż żelaza lub cynku obniża wchłanianie miedzi, ponieważ pierwiastki te współzawodniczą ze sobą o miejsca...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 569

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Spożycie białka a zdrowie

    Ze względu na znaczenie białek dla funkcjonowania ustroju człowieka prawidłowe spożycie tego składnika ma istotne znaczenie dla zdrowia. Niedostateczny dowóz białek pokarmowych wywołuje niedożywienie białkowe, natomiast nadmierne spożycie tego składnika, zwłaszcza z produktów zwierzęcych, może...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 725

    praca w formacie txt

Do góry