Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    TRIANGULACYJNY PUNKT

    TRIANGULACYJNY PUNKT — wieża pomiarowatrwale wyznaczająca wierzchołek trójkątasieci triangulacyjnej; w punktach triangulacyjnychmierzy się dokładnie kąty trójkąta,ponieważ punkty triangulacyjne stanowią podstawęścisłych pomiarów większych obszarów.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /296

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Trucizny układowe

    Trucizny układowe, trucizny systemi czne — związki pobierane przez organizmchroniony, np. po opryskaniu, podlaniu,opyleniu, namoczeniu itp., przenikające do tkankiprzewodzącej i utrzymujące się w niej przez pewienokres czasu w stanie niezmienionym; całyorganizm staje się wówczas toksyczny dla szkodnikówlub...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /678

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TROCINIARKA CZERWICa

    TROCINIARKA CZERWICĄ (Cossus cossus)— motyl z rodziny trociniarkowatych (Cossidae);gąsienice długości do 100 mm, ciemnomalinowo-czerwonc od strony grzbietowej, a pomarańczowoźóheod spodu, z czarną głowąi czarną tarczką, trzema parami nóg tułowiowychi pięcioma parami przynóży odwłokowych,wygryzają...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /706

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRUCIZNY UKŁADU NERWOWEGO

    TRUCIZNY UKŁADU NERWOWEGO,trucizny nerwów — związki przenikające do organizmuzwierząt przez okrywę ciała lub drogioddechowe i powodujące zakłócenie czynnościsystemu nerwowego, co prowadzi do paraliżulub śmierci szkodnika.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /252

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TROĆ

    TROĆ (Salwo trutta) — ryba z rodziny łososiowatych(Salmonidae), której wędrówki, sposóbżycia, rozrodu, wzrostu i pobierania pokarmu,a także wygląd zewnętrzny, są bardzozbliżone d o-* ło sosia (rozróżnienie obu gatunkówjest bardzo trudne), lecz o większym znaczeniugospodarczym, ze względu na znacznie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /510

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TRUTEŃ

    TRUTEŃ — postać męska pszczoły; osobnikznacznie większy od -♦robotnicy, o silnej i krępejbudowie; oczy złożone są większe niż u innychpostaci pszczół. Truteń nie wykonuje żadnychprac w ulu ani poza nim; żyje około 3 miesięcy;po unasienicmu matki natychmiast ginie wskutekwyiucowanta iub oderwania...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /367

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TROJSZYK ULEC

    TROJSZYK ULEC (Tribolium confusum) —chrząszcz z rodziny czamuchowatych (Tenebrionidae)\larwy wydłużone, długości do 4 mm,żółtawobiałe, z wyraźną głową i trzema paraminóg, oraz chrząszcze wydłużone, długości 3,1—3,5 mm, spłaszczone, ciemnobrązowe, żerująw uszkodzonym uprzednio przez inne...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /1 046

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Trutówki

    Trutówki — pszczoły robotnice, którychuwstecznione jajniki zaczynają produkować jajajestto następstwem braku ->substancji matecznejoraz spożywania przez robotnice mleczkaktóre nie może być wykorzystane do karmieniaczerwiu; trutówki zaczynają składać jaja (wyłącznicnie zapłodnione) w jakiś czas po...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /631

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    TROPIZM

    TROPIZM — wrodzona zdolność organizmówżywych (roślin i zwierząt niższych) do wykonywaniaruchów wywołanych działaniem określonegobodźca; mogą być dodatnie (jeżeli np. roślinawygina się w kierunku bodźca) i ujemne (gdynastępuje odwrotnie); w zależności od rodzajubodźca rozróżniamy: f o t o t r o...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /870

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Treść POKARMOWA

    Treść POKARMOWA, miazga pokarmowa— zawartość całego przewodu pokarmowego;częściej jednak nazywa się tak zawartośćjelita cienkiego, w którym pokarmwskutek trawienia, ciągłego mieszania i wydzielaniasię soków- trawiennych przyjmuje postaćpłynnej masy.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /szyszynka Dodano /11.03.2013 Znaków /284

    praca w formacie txt

Do góry