Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Witamina B2

    Witamina B2 (ryboflawina, laktoflawina) —żółty barwnik flawinowy, wchodzący w składenzymów (lawinowych (dehydrogenaz) jako ichkoenzym; jest odporna na ogrzewanie, wrażliwana światło, rozpuszczalna w wodzie; bierze udziałw oddychaniu tkankowym i w przemianie czerwieniwzrokowej. Niedobór ryboflawiny...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /893

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WŁOŚNICA

    WŁOŚNICA — I) (Seraria sp.) — roślina z rodzinytraw (Gramincac). Najczęściej spotyka sięw Polsce wł o ś n i c ę s i n ą (Sctaria glauca)i w ł o ś n i c ę z i c I o n ą (5. \iridiś)\ są to pospolitechwasty jednoroczne, występujące przedewszystkim wśród okopowych, późnych zbożowych(proso...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /1 498

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina H

    Witamina H (biotyna) — jedna z witamingrupy B, rozpuszczalna w wodzie. Niedobór jej powodujezmiany w skórze (zaczerwienienia, wypadaniewłosów itp.) oraz zahamowanie wzrostuu młodych zwierząt; w większych ilościachbiotyna występuje w drożdżach, otrębach ryżowych,nerkach, wątrobie i żółtku jaja; jest...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /404

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WŁÓKNO ŁYKOWE

    WŁÓKNO ŁYKOWE — włókno roślinne;tkanka wchodząca w skład łyka. zbudowanaz bardzo wydłużonych komórek; występuje równieżw tkance miękiszowej narządów wegetatywnych;w wielu wypadkach włókna łykowe stanowiąmateriał do wyrobu nici, lin i tkanin (np.włókna lnu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /338

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina C

    Witamina C (kwas askorbinowy) — związekorganiczny rozpuszczalny w wodzie, występującywe wszystkich tkankach organizmu zwierzęcego,a szczególnie obficie w przysadce, nadnerczu,żółtku i wątrobie; bierze udział w oddychaniukomórkowym, uczynnia niektóre enzymy, pobudzadziałanie nadnerczy, wpływa na...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /1 058

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WIRUSY

    WIRUSY — bardzo małe twory (o wymiarachod 10 do 200 mfi), o wiele mniejsze od bakterii,przesączalne, nic mające nawet budowy komórkoweji niedostrzegalne pod zwykłym mikroskopem;wywołują choroby zakaźne ludzi, zwierząti roślin; mogą żyć i rozwijać się tylko w organizmachżywych; nie dają się hodować...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /656

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WISKOZYMETR

    WISKOZYMETR — przyrząd stosowany dopomiaru lepkości cieczy. Najpowszechniej stosowanyjest wiskozymetr Ostwalda, stanowiącyrurkę szklaną w kształcie litery U; prawe ramięjest znacznie szersze i u dołu tworzy bańkowatyzbiorniczek; lewe ramię ma wewnątrz przewodykapilarne, a u góry również rozszerza się...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /509

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WIĘDNIĘCIE GRZYBOWE

    WIĘDNIĘCIE GRZYBOWE (tra c h c om ik o -za) ZIEMNIAKÓW — choroba grzybowaziemniaków. Ob j awy : w czerwcu lub w lipcuna wierzchołkowych listkach plamy brunatneo to c z o n e żółtymi obwódkami, najczęściej tylkona jednej połówce listka, który wkrótce zasycha;podobne objawy na następnym listku położonympo...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /1 057

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WITAGENY

    WITAGENY — substancje mające częściowowłaściwości witamin. Do witagenów ąaliczamy np.substancje zwane -* witaminą F, której działaniena organizm daje się zauważyć dopiero wówczas,gdy stosowana jest (w przeciwieństwie do innychwitamin) w dużych ilościach, a więc może onajednocześnie być źródłem...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /411

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WIJE

    WIJE (Myriapoda) — dość duże, dochodzącedo kilku centymetrów długości zwierzęta należącedo typu stawonogów, których ciało jest wydłużonei poza głową składa się z licznych jednako*wych członów; na każdym członie znajduje sięjedna lub dwie pary odnóży, na głowie jednapara rożków. Wjje...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013 Znaków /638

    praca w formacie txt

Do góry