Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Wzbogacanie cukru

    Historia fortyfikacji cukru w Ameryce Środkowej sięga łat 70., kiedy to w kilku krajach tego regionu istotnym problemem zdrowotnym stały się niedobory witaminy A. Wybór cukru jako nośnika został podyktowany trudnościami ze znalezieniem innego przetwarzanego przemysłowo produktu, który byłby w tych krajach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 012

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie żywności

    Wzbogacanie żywności, zwane inaczej fortyfikacją (fortification — wzmocnienie lub enńchment — wzbogacenie) jest to dodawanie jednego lub kilku niezbędnych składników odżywczych do wybranego produktu powszechnego spożycia, w celu skorygowania lub zapobieżenia rozległym niedoborom tych składników w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 318

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Barwniki do żywności

    Wzrokowa ocena żywności stanowi pierwszy etap oceny jakości produktu; ona też. często decyduje o jego kupnie i spożyciu. Barwienie żywności, początkowo barwnikami naturalnymi, a następnie syntetycznymi, stało się bardzo powszechne. Potrzeba barwienia żywności wynika z przyzwyczajeń ludności...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 965

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności

    Wzbogacanie żywności zwykle ma istotny wpływ na stan zdrowia wszystkich jej konsumentów, dlatego wymaga starannego zaplanowania i przeprowadzenia oraz uwzględnienia w polityce żywieniowej państwa. Aby zabieg wzbogacenia okazał się efektywny w kategoriach zdrowotnych i ekonomicznych, muszą być spełnione...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 497

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje konserwujące

    Stosowanie chemicznych środków konserwujących usprawiedliwione jest przede wszystkim względami ekonomicznymi. W piśmiennictwie światowym z jednej strony spotyka się wiele prac zachęcających do ich stosowania, z drugiej — pojawiają się głosy ostrzegawcze, mówiące, że nie ma dowodów na to, iż...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 640

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jodowanie soli

    Wzbogacanie soli kuchennej w jod jest z dobrymi efektami praktykowane w wielu krajach, głównie Europy i Ameryki Północnej, podczas gdy w Australii w jod raczej wzbogaca się pieczywo, a w Ameryce Południowej —: masło. Jodowanie soli po raz pierwszy wprowadzono w Szwajcarii w 1922 roku, gdzie stopniowo...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /969

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Warzywa i grzyby

    Warzywa są to rośliny uprawne, których części w stanie surowym lub po przetworzeniu wykorzystuje się jako pokarm. Częściami jadalnymi warzyw mogą być: korzenie (marchew, burak, seler, pietruszka, brukiew, rzepa, rzodkiew, salsefia), łodygi lub pędy podziemne (cebula, czosnek szparagi, kalarepa), liście...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 922

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pieczywo i produkty zbożowe

    Zboża, należące w większości do jednorocznych roślin trawiastych, stanowią podstawę wyżywienia ludności świata. Podstawowe rośliny zbożowe to: pszenica (dominująca w Europie), ryż (w Azji), kukurydza (w obu Amerykach), sorgo (w Afryce), a ponadto żyto, jęczmień, owies, gryka i proso. ,

    Do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 071

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mleko i produkty mleczne

    Mleko — wydzielane przez gruczoły mleczne samic udomowionych ssaków (krów, owiec, kóz, klaczy, oślic, wielbłądzic, bawolic, reniferów) — odgrywa ważną rolę w żywieniu ludzi na całym świecie, z tym że w różnych jego rejonach dominuje mleko innych gatunków zwierząt. W Polsce i Europie jest to mleko...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 226

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mięso i przetwory mięsne

    Do lej grupy produktów należą wszystkie jadalne części tusz zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny, a także wędliny mięsne i podrobowe oraz konserwy mięsne.

    Mięso stanowi pożywienie człowieka od najdawniejszych czasów. Początkowo uzyskiwał je wyłącznie polując na zwierzęta dziko żyjące...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /7 221

    praca w formacie txt

Do góry