Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Substancje goitrogenne (wolotwórcze)

    Już dawno zwrócono uwagę na związek między spożywaniem kapusty a niedoczynnością tarczycy, co łączono z obecnością tiocyjanianów’ Dopiero jednak wyizolowanie z wielu gatunków roślin z rodziny krzyżowych 5-winylo-oksazoli-dyno-tionu-2 (WOT) rzuciło więcej światła na jego rolę jako czynnika...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /994

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Posiłki odświętne

    Przeciwieństwem postów są szczególnie obfite i wyszukane posiłki spożywane podczas świąt religijnych i narodowych oraz uroczystości rodzinnych, a także uczty obrzędowe spotykane jeszcze u niektórych prymitywnych ludów. Dorocznym świętom religijnym, takim jak: Boże Narodzenie i Wielkanoc — u katolików i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 454

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Handel okrężny

    Pod pojęciem handlu okrężnego (obwoźnego i obnośnego) należy rozumieć sprzedaż środków spożywczych na targowiskach i w halach targowych ze stanowisk, które funkcjonują tylko w określonym czasie i są likwidowane po zakończonej sprzedaży. Sprawy wymagań sanitarnych dotyczących handlu okrężnego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 294

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Genetyczna determinacja smaku

    Genetyczne podstawy funkcjonowania zmysłów są dobrze poznane tylko w przypadku wzroku. Zarówno geny zawiadujące podstawową funkcją tego zmysłu, polegającą na rejestrowaniu różnicy w jasności oświetlenia (jasno-ciemno), jak też. geny odpowiedzialne za odczytywanie trzech podstawowych barw widma...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 401

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Azotany

    Azotany traktować należy z jednej strony jako dozwolone dodatki do żywności (środki konserwujące), z drugiej zaś jako substancje potencjalnie rakotwórcze. Związki te w organizmie człowieka pod wpływem flory jelitowej mogą ulegać redukcji do azotynów i tlenków, powodując przejście hemoglobiny w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 397

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu

    Przyswajanie pokarmu jest procesem bardzo złożonym i obejmuje różnorodne cykle przemian 'metabolicznych. Zagadnienie genetycznego uwarunkowania przyswajania pokarmu zostanie omówione na wybranych przykładach. Możliwość wglądu w te uwarunkowania przemian dostarczają stany patologiczne, w których ma miejsce...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /9 091

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pestycydy

    Do walki z chorobami i szkodnikami, a także w ramach różnych akcji sanitarnych, stosuje się wiele związków chemicznych o różnorodnej budowie chemicznej. Dla związków tych w nomenklaturze międzynarodowej przyjęto nazwępestycydy (od pest — zaraza). Największą grupę pestycydów stosowanych w gospodarce...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /6 838

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne

    Zjawiska omówione w tym miejscu stanowią zakres zainteresowań ekogenelyki. Pytanie o wpływ czynników zewnętrznych (środowiskowych) na aparat genetyczny człowieka w tym konkretnym przypadku brzmi: w jakim stopniu produkty żywnościowe mogą wpływać na informację genetyczną i jakie są tego skutki. Zatem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 774

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Saponiny

    Saponiny występują w wielu roślinach jadalnych, jak: szpinak, buralci, szparagi czy soja. Związki te chociaż trudno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, przy częstym spożywaniu mogą przechodzić do krwiobiegu, gdzie powodują uszkodzenia i hemolizę czerwonych krwinek. Zdarzać się mogą także...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /623

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaje norm żywieniowych

    Rodzaje norm żywieniowych i ich wzajemne relacje przedstawiono na rycinie 6.2.1 odnosząc je do indywidualnego zróżnicowania zapotrzebowania na energię lub składniki odżywcze w grupie ludności.

    W normach polskich z roku i 970, 1987 i 1995 użyto termin zalecane spożycie, rozumiany jako spożycie składników...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 389

    praca w formacie txt

Do góry