Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Rodzaj Actinomadura

    Do rodzaju tego należą dwa gatunki o znaczeniu klinicznym: Actinomadura madurae i Actinomadura pellefieri. Oba są czynnikiem etiologicznym aktynomycetomy występującej na skórze stopy, zwanej stąd „stopą matlurską". Do zakażenia dochodzi przez uszkodzone powłoki ciała. Schorzenie to charakteryzuje się...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /783

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Arcanobacterium

    Spośród sześciu opisanych gatunków lego rodzaju tylko dwa - Arcanobacterium haemolyticum i Arcanobacterium pyogenes (dawniej Actinomyces pyogenes) mają znaczenie kliniczne dla człowieka. Pałeczki te są dla człowieka bezwzględnie chorobotwórcze. Wywołują u ludzi, głównie młodych (15-25 lat), zapalenie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /3 271

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Brevibacterium

    Bakterie tego rodzaju są szeroko rozpowszechnione w- środowisku. U ludzi występują na skórze, zwłaszcza stóp, będąc przyczyną przykrego zapachu potu. Z człowiekiem związane są gatunki lireribacterium epidermidis i //. casei. Pozostałe gatunki występują często w produktach mlecznych. Pałeczki te...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /1 357

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Rothia

    Pałeczki Rothia dentocariosa bytują w jamie ustnej, biorą udział w tworzeniu płytki nazębnej, przyczyniając się do próchnicy zębów. Mogą wywoływać zakażenia tkanek okolozębowych i infekcje oportunistyczne, jak zapalenie wsierdzia, posocznice.

    Bakterie te w preparatach, szczególnie z hodowli płynnej...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /704

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Streptococcus

    Ziarenkowce tego rodzaju nazywane sa paciorkowcami ze względu na charakterystyczny układ komórek, które dzieląc się w jednej płaszczyźnie czasami nie rozłączają się całkowicie i tworzą długie łańcuszki jak paciorki.

    Paciorkowce nie wytwarzają katalazy i cecha ta różni je od katalazododatnich...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /7 056

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Staphylococcus

    Gronkowce zawdzięczają swoją nazwę skojarzeniu wyglądu układów ich komórek w preparatach mikroskopowych z wyglądem kiści winogron.

    Przeważająca liczba gatunków gronkowców jest ściśle związana z człowiekiem jako prawidłowa flora bakteryjna, głównie skóry i przedsionka nosa. Są też przyczyną...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /7 696

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Różnicowanie gronkowców z innymi ziarenkowcami

    W praktyce najczęściej spotykamy się z koniecznością różnicowania gronkowców z innymi ziarenkowcami gramdodatnimi izolowanymi z tych samych materiałów klinicznych, przede wszystkim mikrokokami (Micrococcus) i paciorkowcami (Streptococcus). Od tych pierwszych różni jc wrażliwość na lurazolidon (Aneks...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /1 067

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Micrococcus

    Mikrokoki nie są filogenetycznie spokrewnione z rodzajami opisanymi w tym rozdziale, mimo że przez wiele lat tak właśnie uważano.

    W rodzaju Micrococcus opisano dziewięć gatunków, z których osiem może kolonizować skórę człowieka. Typowym przedstawicielem jest Micrococcus luteus.

    Bakterie te uważane są...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /1 394

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Stomatococcus

    Jedynym opisanym gatunkiem tego rodzaju byt dotychczas Stomatococcus mucilagi-nosus, ale w rezultacie badań taksonomicznych w najnowszych kluczach identyfikacyjnych drobnoustrój ten został przeszeregowany do rodzaju Rothia jako Rothia mucil-lagirwsa. Rodzaj ten i innych jego przedstawicieli opisano w Rozdziale 3...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /1 473

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Produkty Jadalne i niejadalne

    Już samo pojęcie produktu jadalnego nie jest .uniwersalne, lecz zależy od systemu wartości przyjętego w danej kulturze. Produkt uważany za jadalny w jednej grupie kulturowej, w innej może uchodzić za niejadalny. Uwarunkowana kulturowo niejadalność najczęściej wynika z wierzeń i przepisów religijnych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 881

    praca w formacie txt

Do góry