Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Dejarowizacja

    W warzywnictwie, poddawaniezjarowizowanych roślin wys. temp. Roślinytakie nie wytwarzają pędów kwiatostanowych.Zdejarowizowane mogą ulegać ponownej jarowizacji (rejarowizacji). Przechodzenie od fazy generatywnej do wegetatywnejmoże następować nawet 5-krotnie. D. jest wykorzystywana np. w produkcji kapusty...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /437

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dawka polewowa

    Ilość wody wyrażona wmm lub m3/ha doprowadzona podczas jednegonawodnienia. D.p. i zapas wody w glebienie powinny przekraczać granicznej pojemnościwodnej gleby, w przeciwnym razie nadmiarwody niewykorzystany przez roślinyzasili wodę gruntową lub spłynie do sieci rowów.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /284

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Deszczownia

    Urządzenie mech. rozpylającewodę w postaci sztucznego deszczu, służącedo powierzchniowego nawadniania uprawpolowych i warzywnych, sadów, winnic, łąkitp. D. składa się z pompowni, sieci wodociągówdoprowadzających i rozprowadzającychwodę oraz odpowiednich zestawów zraszaczypracujących pod ciśnieniem...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /616

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dekornizacja, odrożenie

    Usunięcie rogów,stosowane gł. u bydła, w celu zapewnieniabezpieczeństwa personelowi obsługującemuzwierzęta oraz uniknięcia pobodzenia innychzwierząt. D. u bydła dorosłego i młodzieżystarszej jest zabiegiem trudnym i skomplikowanym,dlatego też usuwanie zawiązków rogów przeprowadza się u cieląt w...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /964

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dawka pokarmowa

    Dobowa ilość pasz przeznaczonychdla jednego zwierzęcia lub grupyzwierząt w jednostce czasu. Prawidłowo ułożona d.p. powinna odpowiadać następującymwymaganiom:

    1) wartością pokarmową odpowiadaćnormie żywienia;

    2) składać się z różnorodnychpasz;

    3) w jej skład powinnywchodzić te pasze, które...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /654

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Częstotliwość oproszeń

    Liczba miotów, jakąśrednio uzyskuje się od 1 lochy w stadzie wciągu roku. Cz. o. powyżej 2,1 określa się jako wysoką.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /132

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czystość odmianowa

    Stopień zanieczyszczeniaplantacji nasiennej roślinami innych odmiantego samego gatunku. Plantacja odmianowoczysta nie zawiera tego rodzaju domieszek.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /151

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Człon zmianowania

    Fragment zmianowaniazłożony z co najmniej dwóch roślin (cz. 2-polowy), lub trzech, czterech roślin (cz. 3-polowy, cz. 4-polowy) itd., przy czym pierwsząjest zawsze roślina polepszająca wartośćstanowiska (roślina niezbożowa), a następne –jedna, dwie lub trzy rośliny pogarszające (zbożowe). Cz...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /707

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    D4

    W rolnictwie biodynamicznym roztwórhomeopatyczny 1 g popiołu po spopieleniu iroztarciu kilkudziesięciu sztuk szkodników,nasion chwastów lub patogenów chorób grzybowych,otrzymany po czwartym rozcieńczeniuwodą (9 ml x 3 min – 90 ml x 3 min –900 ml x 3 min – 9000 ml x 3 min) i nadającysię do...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /698

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czop

    W sadownictwie, kilkucentymetrowykawałek przyciętego dziczka nad zokulizowanymoczkiem odmiany szlachetnej. Cz. służyza podporę dla młodego pędu wyrastającego z tego oczka.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /179

    praca w formacie txt

Do góry