Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Obrączkowanie

    Zdejmowanie z pni lub konarówobrączki kory o szer. do 5 mm w celuzmuszenia drzewa do owocowania.

    Zabieg ten, wykonywany w maju, stymuluje zakładaniepąków kwiatowych. W ten sposób przerywasię odpływ węglowodanów z pędów dokorzeni. Jednocześnie gorzej odżywione korzeniepobierają i dostarczają mniej...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /706

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ochrona roślin

    Dział produkcji roślinnej, którego celem jest zapobieganie obniżaniu plonówprzez agrofagi oraz zabezpieczenie ziemiopłodóww magazynach. O.r. jest wspomaganaprzez fitopatologię, entomologię i herbologię.W o.r. stosuje się metody chem., agrot.,mech., fiz., biol., hod., integrowane i kwarantannę.

    Coraz...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /2 160

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obrót stada

    Tabelaryczne przedstawienie ilościowych zmian liczby zwierząt w poszczególnych grupach w określonej jednostce czasu.

    O.s. ma charakter bilansu, w którym sumaprzychodu (z urodzenia, kupna, przeklasowania itp.) łącznie ze stanem na początku okresurówna się sumie rozchodu (sprzedaż, przeklasowanie,padnięcia...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /1 794

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obrzeżenie runa

    Oddzielenie od zestrzyżonegoruna jego mniej wartościowych części, zokolicy odbytu, brzucha, dolnych części nóg,głowy oraz wyraźnie zabrudzonych kałem lubzażółconych moczem. Najcenniejsza wełnapochodzi z grzbietu, boków, łopatek i ud.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /267

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obsada

    1. liczba sztuk zwierząt przypadających na 100 ha użytków rolnych lub gruntówornych.

    2. liczba roślin rosnących na pow.1 m2 lub 1 ha.

    Wyróżnia się o.:

    1) teoretyczną– liczba roślin na 1 m2 obliczona na podstawieilości wysiewu, wartości użytkowej i masy1000 nasion;

    2) minimalną – najniższa...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /810

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obora

    Budynek lub kompleks budynków obejmujących pomieszczenie, w którym przebywabydło wraz z budynkami towarzyszącymii usługowymi, takimi jak paszarnie, dojarnie,porodówki. Zwierzęta powinny mieć zapewnionąwłaściwą temp., dostateczną ilośćświatła (stosunek pow. okien do pow. podłogi 1:15) oraz czyste i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /2 478

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obornik

    Naturalny nawóz org. składający się z przefermentowanego kału, moczu i ściółki.Zawiera on wszystkie składniki potrzebne do rozwoju roślin oraz poprawia właściwości fiz.gleby. Wyróżnia się o.:

    1) świeży – o. nie poddanyfermentacji, o niejednolitej strukturze iszerokim stosunku C:N;

    2)...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /1 038

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Obnóża pyłkowe

    Ładunki pyłku kwiatowego gromadzone na zewn. stronach goleni trzeciej pary nóg pszczół zbieraczek, przynoszone doula i składane w komórkach plastra. Młodepszczoły ulowe o.p. zwilżają śliną i miodem,rozdrabniają i ubijają. Ubity w komórkachpyłek staje się już pierzgą.

    Po zakonserwowaniu o.p...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /687

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nowotwory glebowe

    Widoczne gołym okiem agregacje miner. lub org.-miner. w różnej formiei o różnym składzie chem., które kształtująsię i wytrącają w wyniku procesu glebotwórczego.Wyróżnia się n.g. pochodzeniachem. (wykwity, naloty, pseudogrzybnie, nagromadzenie krzemionki, węglanu wapnia igipsu, konkrecje wapienne...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /544

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nutraceutyki (ang. nutraceuticals)

    Produkty żywnościowe lub ich składniki o działaniu leczniczym lub profilaktycznym. Do n. zaliczasię również produkty o specyficznych własnościachfunkcjonalnych, np. mleczarskie, piekarskie,przekąskowe, zbożowe, owocowe lubwarzywne i oleje rybne. N. wzbogacane sąwitaminami A, C i E, błonnikiem, wapniem...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /bleeeeeeeeeeeee Dodano /22.03.2013 Znaków /500

    praca w formacie txt

Do góry