Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Wyogórczenie

    Zmęczenie gleby powstałe wskutek częstej uprawy ogórka po sobie.Przyczyną w. jest nagromadzenie w glebiezwiązków toksycznych dla tego gatunku.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /161

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wytłoki

    Produkt uboczny z gorzelni powstały przy produkcji wina owocowego i soków. W.wykorzystywane są jako pasza, którą skarmia się w postaci świeżej lub suszonej. Mimo małej wartości pokarmowej są chętnie zjadane przez krowy i owce.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /250

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wyrywacz lnu

    Maszyna do zbioru lnu, który jest wyrywany razem z korzeniami. Zespołem wyrywającym w.l. są dwa pasy gumowe napięte na rolkach dociskane do siebie rolkamibocznymi i nachylone pod pewnym kątem dopow. pola. Poruszające się pasy zaciskają łodygi lnu między sobą i ciągnąc je do góry wyrywają rośliny z...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /334

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wyorywacz

    Urządzenie do wyorywania ogłowionych buraków, którego zespołem roboczym jest wyciągacz widłowy, lemieszowy lub talerzowy.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /140

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wysadność wełny

    Wys. słupka wełny przy zachowaniu naturalnej karbikowatości czy falistości. W. mierzona jest na owcy sztywnąmiarką, bez wyciągania słupka i prostowaniakarbików, z dokładnością do 0,5 cm. Najczęściejdokonuje się pomiaru na boku owcy lubtakże na innych częściach ciała, takich jak:łopatka, udo...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /787

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wypas

    Żywienie zwierząt na pastwisku lubinnych użytkach zielonych. Rozróżnia się w.:

    1) wolny – wypasanie całej pow. pastwiskajednocześnie; jest to wypas nieracjonalny ipowinien być zaniechany;

    2) kwaterowy –kolejne wypasanie poszczególnych części pastwiska;w.k. jest najbardziej racjonalną metodąwypasu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /633

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wysłodki

    Produkt uboczny przy produkcji cukru z krajanki buraczanej, po wyługowaniu z niej cukru i rozpuszczalnych składników soku komórkowego. W. wykorzystywane są jako pasza. W. są produkowane jako świeże (10–12% suchej masy), prasowane (20–25%suchej masy) lub suszone (88–90% suchej masy).

    W zależności od...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /808

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wyprzenie

    Choroba fizjol. ozimin występująca wtedy, gdy obfite opady śnieżne przykryją niedostatecznie zamarzniętą glebę, wskutek czego silniej oddychające rośliny zamierają z powodu znacznego nagromadzenia się dwutlenku węgla.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /230

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wysmalenie

    Choroba fizjol. ozimin występującawówczas, gdy przy braku okrywy śnieżnej wieją suche i mroźne wiatry, wysuszające zboża ozime, które nie mogą pobrać wody zzamarzniętej gleby.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /200

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wypszeniczynienie

    Zmęczenie gleby objawiające się zamieraniem młodych roślin pszenicy porażonych chorobami, gł. podsuszkowymi.W. spowodowane jest zbyt częstą uprawą pszenicy na tym samym polu.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /184

    praca w formacie txt

Do góry