Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    pasteryzacja

    pasteryzacja; jest procesem obróbki termicznej materiałów, którepodobnie jak blanszowanic prowadzi się dla wstępnego zabezpieczeniasurowców lub produktów spożywczych przed zepsuciem. Od blanszowaniaróżni się zwykle bardziej drastycznymi warunkami oddziaływaniacieplnego na materiały. Przez pasteryzację...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /819

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sita rotacyjne

    Sita rotacyjne — są to urządzenia, w których przepływ strumieniazawiesiny po powierzchni sitowej oraz przenikanie przesiewu przezoczka sita są wywołane siłą odśrodkową powstającą dzięki wprowadzeniuwirujących elementów sitowych, najczęściej bębnów stożkowychz obwodem sitowym.Przykładem takiego...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 494

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kriokoncentracja

    Kriokoncentracja jest to proces zatężania roztworów wodnychdokonywany przez wymrażanie wody, tj. zamianę jej części w stan stały(lód) i mechaniczne oddzielenie lodu od roztworu.W procesie kriokoncentracji wykorzystuje się zależność temperaturyzamarzania roztworów od ich stężenia. Obniżając...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 485

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    sterylizacja

    sterylizacja; jest to proces bardzo intensywnego oddziaływaniatermicznego na maieriały. Przy czym procesowi sterylizacji poddaje sięnie tylko utrwalane (konserwowane) produkty spożywcze, ale równieżaparaturę i narzędzia w przemyśle spożywczym oraz w innych dziedzinach,np. w medycynie.

    Sterylizacja polega...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /803

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rozdzielanie mieszanin

    Rozdzielanie mieszanin jest pojęciem złożonym dającym się interpretowaćniejednoznacznie, zwłaszcza w odniesieniu do mieszanin wielofazowych.Niejednoznaczność pojęcia „rozdzielanie mieszanin" u odniesieniudo takich mieszanin wielofazowych (dwufazowych), jak:- zawiesiny cząstek ciała stałego w cieczy,-...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 196

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ultrafiltracja i odwrócona osmoza

    Ultrafiltracja jest szczególnymprzypadkiem procesu filtracji z tą szczególną cechą, że służy dorozdzielania nie zawiesin, lecz mieszaniny substancji rozpuszczonych,a różniących się wielkością cząsteczek. Rozdzielanie molekularnemieszaniny następuje tu w wyniku wymuszonego przepływu cieczyprzez błony...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 533

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rozdzielanie (klasyfikacja) zawiesin

    Rozdzielanie zawiesin zgodnie z wcześniejszym zastrzeżeniem będzierozpatrywane jako proces oddzielenia od siebie zróżnicowanych cząstekfazy rozproszonej. Zależnie od rodzaju tego zróżnicowania cząstekzawiesiny stosuje się odpowiednie metody ich rozdzielania. Cząstkifazy rozproszonej w zawiesinach mogą...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 499

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sita bębnowe

    Sita bębnowe w przesiewaczach jedno- i wielostopniowych napędzanesą ruchem obrotowym. Schemat budowy i pracy sit bębnowychprzedstawia schemat na rys. 2.41.Sita bębnowe mogą mieć obwód sitowy o jednakowej wielkościoczek lub o wielkości zróżnicowanej. W przypadku bębna sitowegoo zróżnicowanej wielkości...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 739

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatężanie zawiesin

    W rozumieniu oddzielania cząstek fazy rozproszonej od nadmiaru fazyrozpraszającej cieczy lub gazu zatężanie zawiesin można zrealizowaćnastępującymi dwiema metodami: sedymentacja, filtracja.1. Sedymentacja. Jest to proces wydzielania cząstek fazy stałejz płynnej zawiesiny (cieczy i gazu) na zasadzie...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /6 419

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podstawowe zasady technologiczne

    Z definicji technologii żywności wynika, że jest to dział naukistosowanej o sprawnych sposobach wytwarzania produktów w oparciuo podstawowe prawa fizyki, chemii, biologii, ekonomii itd. Zatemw procesach technologicznych działają podstawowe obiektywne prawanatury:— prawo zachowania masy i energii,— prawa...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /6 782

    praca w formacie txt

Do góry