Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    rozparzanie

    rozparzanie jest to bezpośrednie oddziaływanie parą wodnąo wysokiej temperaturze, znacznie przekraczającej 100°C na owoce lubwarzywa celem rozmiękczenia ich tkanki w całości lub w warstewcepowierzchniowej. Typowymi przykładami wykorzystania tego procesujest tzw. parowanie ziemniaków przed poddaniem...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 172

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ogrzewanie i chłodzenie materiałów

    Wymiana ciepła między ciałami może odbywać się przez przewodzenieczyli kondukcję, unoszenie czyli konwekcję i promieniowanie czyliradiację. Z przewodzeniem ciepła mamy do czynienia wówczas, gdyciała przekazują sobie ciepło stykając się ze sobą i nie występuje ruchtych ciał w kierunku ruchu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 213

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Chłodzenie i urządzenia chłodnicze

    Zadaniem techniki i technologii chłodniczej jest obniżanie temperaturymateriałów do poziomu niższego od'temperatury otoczenia.Chłodzenie polega na odprowadzaniu ciepła od materiałów , copowoduje obniżanie się ich temperatury, zmianę stanu skupieniamateriałów chłodzonych względnie kompensację przyrostu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 169

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Promieniowanie ciepła

    Jest to proces przenoszenia ciepła polegający na emisji i absorpcjienergii promienistej jaką jedno ciało przekazuje drugiemu przez warstwyprzepuszczalne lub próżnię. Promieniowanie cieplne pod względemfizycznym jest częścią promieniowania elektromagnetycznego w zakresipodczerwieni. Przyczyną...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /636

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zamrażanie

    Zależnie od sposobu przeprowadzania procesu zamrażaniawyróżnia się zamrażanie owiewowe (konwekcyjne), kontaktowe(rys. 2.52 i 2.53) oraz immersyjne. W urządzeniach owiewowychmateriał jest zamrożony za pośrednictwem strumienia oziębionegopowietrza. Zamrażatnie owiewowe składają się z izolowanych...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 006

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wymienniki ciepła

    Wymiennikami ciepła nazywa się aparaty służące do ogrzewania lubchłodzenia ciał stałych i płynów przy użyciu płynów o temperaturzeodpowiednio wyższej lub niższej. Wymienniki ciepła pod względemsposobu działania, przeznaczenia i konstrukcji dzielimy na:— wymienniki bezprzeponowe,— wymienniki...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 128

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatężanie roztworów

    Zatężanie roztworów jest procesem zmiany proporcji pomiędzyzawartością rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej na korzyśćzawartości substancji rozpuszczonej. Zatężanie roztworów można zrealizowaćprzez dodanie (rozpuszczenie) określonej substancji do roztworulub wydzielenie części rozpuszczalnika z...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /697

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    blanszowunie

    1. blanszowunie, jest to łagodne oddziaływanie termiczne na surowcelub półprodukty spożywcze, prowadzone w celu wstępnego zabezpieczeniatych materiałów przed niekorzystnymi zmianami. Polega onona krótkotrwałym (zwykle powierzchniowym) ogrzewaniu materiałówdo temperatury poniżej 90°C. Ogrzewanie to w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 217

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cyklosita

    Cyklosita — są to przesiewaczc z sitem cylindrycznym lub stożkowymo konstrukcji stałej. Ruch zawiesiny względem powierzchni sitadla niszczenia warstwy osadu uzyskuje się w cyklositach dzięki wprowadzeniudo wnętrza cylindra sitowego silnego strumienia zawiesinystycznie w stosunku do obwodu sita. Uzyskuje się...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 028

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatężanie przez odparowanie rozpuszczalnika

    Zatężanie roztworów przez odparowanie rozpuszczalnika możliwejest dzięki przeprowadzeniu części rozpuszczalnika w temperaturzewrzenia cieczy w stan pary i odprowadzenie tej pary ze środowiskazatężanego roztworu. Proces takiego odparowania odpowiedniej ilościrozpuszczalnika prowadzi do osiągnięcia...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 218

    praca w formacie txt

Do góry