Studia /78 798 prac/

  • Ocena brak

    Technologia sterylizacji przepływowej metodą UHT

    Określenie sterylizacja UHT (ultra high temperaturę, Ultrahochhitzung)oznacza, że sterylizowany homogenny materiał (zwykle ciecz) jestpoddawany ogrzewaniu w bardzo wysokiej temperaturze 135—140*Cprzez 2—4 sekundy, po czym zostaje schłodzona do temperatury 20°C,umieszczona w sterylnym zbiorniku i zapakowana...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 078

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Otrzymywanie produktów karmelarskich

    Podstawowymi surowcami produktów kannelarskich, nic licząclicznych przypraw i dodatków, są: cukier i syrop skrobiowy. W przypadkuprodukcji cukierków nadziewanych wnętrze karmelków stanowiąowoce lub ich przetwory, pomada lub likwory. Uproszczony schemattechnologiczny otrzymywania karmelków jest przedstawiony...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 216

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Osmoaktywne utrwalanie żywności

    Osmoaktywnemetody utrwalania żywności polegają na zahamowaniurozwoju drobnoustrojów dzięki zwiększeniu ciśnienia osmotycznegofazy wodnej produktu przez zatężanie, dodanie cukru lub dodaniesoli kuchennej. W toku zatężania lub dosładzania następuje zwykleoddziaływanie ciepła, a także następuje wzrost...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 531

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Chłodnicze utrwalanie żywności

    Technologia chłodniczego utrwalania żywności obejmuje szeregprocesów polegających na przystosowaniu żywności do chłodniczegoskładowania oraz zapewnieniu warunków składowania i transportuchłodniczego.Chłodnicze utrwalanie żywności, zależnie od jej rodzaju orazwłaściwości fizykochemicznych odbywa...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /985

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Procesy sorpcyjne

    Przez sorpcję rozumiemy fizyczne pochłanianie określonej substancji(sorbatu) przez inne ciała zwane sorbentami. Pochłanianie substancjina powierzchni sorbentów nazywamy adsorpcją, natomiast pochłanianiew całej objętości nazywa się absorpcją. Jeżeli procesy sorpcyjne łącząsicz reakcją chemiczną...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 522

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zahamowanie rozwoju drobnoustrojów

    Do tej grupy zalicza się metody utrwalania żywności polegające nazahamowaniu rozwoju drobnosustrojów przez obniżenie temperaturynp. składowanie chłodnicze i zamrażalnictwo, przez zwiększenie ciśnieniaosmotycznego np. zatężanie, słodzenie, solenie oraz przezzwiększenie aktywności jonów wodorowych np...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 469

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Destylacja i rektyfikacja

    Destylacja jest to metoda wydzialania pojedynczego składnika lubgrupy składników z ciekłej mieszaniny przez odparowanie z wykorzystaniemzróżnicowanej lotności składników. Rozróżnia się dwa zasadniczesposoby destylacji, mianowicie destylację prostą i frakcjonującączyli rektyfikację.W destylacji prostej...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 647

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zabicie drobnoustrojów

    Zabicie drobnoustrojów następuje, metodami termicznymi w rodzajupasteryzacji i sterylizacji, metodami chemicznymi przez stosowaniechemicznych środków konserwujących oraz metodami fizycznymi przezdziałanie promieniami jonizującymi.Do chemicznych środków konserwujących zalicza się takie indywidualnesubstancje...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 453

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jonitacja

    Jonitacja jest to proces wymiany jonów pomiędzy roztworemsubstancji zdysocjowanych a jonitem czyli tworzywem zawierającymw swojej strukturze centra jonowo czynne. Jonitacja jest więc metodąrozdzielania lub oczyszczania w odniesieniu do elektrolitów.Jonity czyli nierozpuszczalne tworzywa wielkocząsteczkowe...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /4 817

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Procesy hydrolizy

    Proces hydrolizy jest procesem rozrywania wiązań chemicznychz przyłączeniem wody w obecności katalizatorów. W technologii żywności znajduje on powszechne zastosowanie do uwalniania cukrówstanowiących element struktury cząsteczek polisacharydów względniedo modyfikacji tych polisacharydów. Najbardziej...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 631

    praca w formacie txt

Do góry