-
Ocena brak
Piekarstwo
Przemysł piekarski wytwarza pieczywo chlebowe z mąki pszennej,żytniej i mieszanej oraz niektóre gatunki pieczywa cukierniczego.Zgodnie ze schematem technologicznym na rys. 4.97 pierwszymetapem procesów otrzymywania pieczywa jest proces wytworzeniaciasta. W tym celu, według wcześniej ustalonego programu, do...
-
Ocena brak
Skrócony opis procesów technologicznych otrzymywania cukru z buraków
Korzenie buraczane kierowane bezpośrednio do przerobu są składowanew specjalnych składowiskach fabrycznych wyposażonych w spławiaki.Splawiaki są tak zbudowane (rys. 4.85), że zapewniają możliwość wyładunku i transportu hydraulicznego buraków. Transportem wodnymkorzenie buraczane są kierowane do...
-
Ocena brak
Biotechnologia żywności
„Biotechnologia jest to zintegrowane zastosowanie wiedzy i technikiw dziedzinach: biochemii, mikrobiologii i nauk inżynieryjnych w celutechnologicznego wykorzystania drobnoustrojów, kultur tkankowychlub części z nich".W przemyśle spożywczym procesy biotechnologiczne mają bardzoszerokie zastosowanie, a w wielu...
-
Ocena brak
Spożywcze susze ziemniaczane
W polskim przemyśle ziemniaczanym produkuje się susze z ziemniakówsurowych i u parowanych. Susze z ziemniaków surowychotrzymuje się w postaci krajanki uformowanej w kostkę lub plasterki.Przed wysuszeniem krajanka zawsze jest blanszowana dla uniknięcianiekorzystnych zmian powierzchniowych. Suszona krajanka...
-
Ocena brak
Usuwanie drobnoustrojów
Metody związane z usuwaniem drobnoustrojów z żywności polegająna ich mechanicznym oddzieleniu za pomocą filtrowania lub wirowaniaw ciekłych produktach żywnościowych. Skuteczne wyjaławianie cieczyza pomocą filtrów o ściśle określonych małych porach około 0,5 panwymaga wstępnego termicznego...
-
Ocena brak
Piwowarstwo
Podstawowymi surowcami do produkcji piwa w browarachsą: woda, słód czyli skiełkowano ziarna jęczmienia, szyszki chmieloweoraz drożdże dolnej fermentacji. Zgodnie ze schematem narys. 4.98 wyprodukowany w słodowni słód, magazynowany w silosachbrowaru jest poddawany rozdrabnianiu na śrutowniku (2).Zmielony...
-
Ocena brak
Skrócony opis procesów technologicznych produkcji syropu skrobiowego metodą ciągłej hydrolizy kwasowej
Mleczko skrobiowe (rys. 4.89) o stężeniu około 36% wprowadza siędo kadzi kwaszącej (2), do której wprowadza się odpowiednią ilośćroztworu kwasu solnego ze zbiornika (1) dla zakwaszenia mleczka dopH = 1,7. Zakwaszone mleczko pompa nurnikowa wtłacza przezogrzewacz przeponowy (3) do rurowego konwertora (4)...
-
Ocena brak
Termiczne (cieplne) utrwalanie żywności
Termiczne utrwalanie żywności polega na doprowadzeniu do określonegorodzaju żywności takiej ilości energii cieplnej, która powoduje technologicznie uzasadnione zniszczenia drobnoustrojów oraz uniemożliwiareinfekcję.Zabieg termicznego utrwalania żywności może być wykonanydwoma sposobami:a) przez...
-
Ocena brak
Gorzelnictwo i drozdżownictwo
Produktami głównymi tych dwu pokrewnych gałęzi przemysłufermentacyjnego są: etanol w postaci spirytusu rektyfikowanegoi drożdże. W gorzelni i w drożdżowni procesem dominującym jest procesfermentacji alkoholowej surowców cukrowych. Różnica między gorzelnictwema drożdżownictwem polega na zróżnicowanych...
-
Ocena brak
Skrócony opis procesów technologicznych otrzymywania syropów skrobiowych metodą hydrolizy enzymatycznej
Mleczko skrobiowe (rys. 4.90) o stężeniu około 35% s.s. ze zbiornika(1) jest wprowadzane do reaktora (2) wyposażonego w nagrzewnicęi mieszadło. W reaktorze (2) mleczko spotyka się z preparatema-amylazy dozowanej regulatorem (4) ze zbiornika (3). W reaktorzemleczko ogrzewa się do temp. około 40*C i jest...