Medycyna /13 621 prac/

  • Ocena brak

    Biedrzeniec anyż = anyż = anyżek

    Anyż to jedna z najdawniej znanych roślin uprawnych. Pochodzi ze wschodnichobszarów śródziemnomorskich, u nas uprawiana, podobnie jak w innych krajachEuropy i Azji. Jest to roślina jednoroczna, aromatyczna, o prosto wzniesionejrozgałęzionej łodydze wysokości 30—60 cm. Rozgałęzienia zakończone są...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 081

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Marchew zwyczajna - zastosowanie u niemowląt

    Marchew podaje się głównie dietetycznie ze względu na bogactwo witamin iskładników mineralnych, zapobiegających również zaburzeniom trawiennym uniemowląt i małych dzieci, a także niedokrwistości. Zalecane są przede wszystkim soklub marchew utarta. Tak podawana marchew pobudza rozwój bakterii...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 958

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Koper ogrodowy - zastosowanie u niemowląt

    Podobnie jak kminku i kopru włoskiego. Owoce pozbawione są działaniatoksycznego i mogą być podawane nawet niemowlętom, najczęściej w mieszankach zrumiankiem, anyżkiem, kminkiem jako środki ułatwiające trawienie.Ziele kopru (listki), zwłaszcza świeże, ze względu na liczne witaminy i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /371

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Anyżek - zastosowanie w leczeniu dzieci

    Anyżek jest to skuteczny, łagodny środek wykrztuśny dla dzieci i młodzieży,polecany przy kaszlu suchym lub ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła,krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu. Pobudza też czynność wydzielnicząbłon śluzowych górnych dróg oddechowych, co jest ważne...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 533

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ROŚLINY W CHOROBACH UKŁADU ODDECHOWEGO

    Drogi oddechowe biorą swój początek w jamie nosowo-gardłowej, przechodząc wkrtań, a dalej w tchawicę (górne drogi oddechowe). Tchawica rozgałęzia się na dwaoskrzela — prawe i lewe. Oskrzela dzielą się na oskrzeliki, które z kolei przechodzą wliczne pęcherzyki płucne. Oskrzeliki i pęcherzyki tworzą...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /2 366

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Koper ogrodowy - formy podania

    Napar dla dzieci: 1/3 — ½ łyżki rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką gorącejwody i zaparzać 30 min. Podawać l—3 łyżki naparu dziennie zależnie od wieku.Niemowlętom wlewamy łyżeczkę naparu do butelki z mlekiem lub podajemy doustniepo karmieniu (przy wzdęciach).

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /303

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Anyżek - formy podania

    Napar: ½—1 łyżeczkę zmiażdżonych owoców zalać szklanką wrzącej wody ipozostawić przez 30 min na parze pod przykryciem. Podawać ciepły po łyżce lubłyżeczce, zależnie od wieku, kilka razy dziennie. Niemowlętom rozcieńczyć wodą lubmlekiem.Preparaty apteczne przygotowane z olejku: Liquor (Spiritus)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 329

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nalewka z ziół

    Nalewka otrzymywana jest przez ekstrakcję suszonych surowców przez zalanie ichrozcieńczonym alkoholem lub winem. Najczęściej stosuje się alkohol 45—70%:1 część ziół zalać 5—10 częściami alkoholu i pozostawić w dobrze zamkniętejciemnej butelce przez 7—10 dni, często wstrząsając. Następnie nalewkę...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /546

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rumianek pospolity - formy podania

    Napar: ½— 1 łyżkę stołową rumianku zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać podprzykryciem w ciągu 15 min (na parze lub w termosie), następnie przecedzić. Podawaćdo picia ciepły napar, rozcieńczony przegotowaną wodą do koloru jasnożółtego, kilkarazy dziennie. Można osłodzić cukrem lub miodem (w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /2 788

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Syrop z ziół

    Syrop jest to stężony roztwór cukru w wodnych wyciągach z roślin lub w sokachowocowych. Na ogół stosunek płynu do cukru wynosi 1:1,8. Syropy sporządza się wróżny sposób i z różnych surowców. Niekiedy, ze względu na nietrwałe składnikiaktywne rośliny, syrop powinien być przygotowany na zimno, np. z...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 399

    praca w formacie txt

Do góry