Medycyna /13 621 prac/

  • Ocena brak

    Saponiny

    Związki zwane saponinami mają właściwość obniżania napięcia powierzchniowegocieczy, jak również pienienia, a w zetknięciu z krwią - zdolność rozpuszczania czerwonychkrwinek. Pod względem chemicznym saponiny zalicza się do glikozydów, mającychczęść cukrową złożoną z 1 - 9 drobin cukrów...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 447

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zbieranie, suszenie i przechowywanie ziół

    Aby surowiec zielarski odpowiadał stawianym mu wymaganiom, powinien być zebrany wewłaściwym terminie, odpowiednio wysuszony i prawidłowo przechowywany. Podstawowymwarunkiem, od którego zależy jakość każdego surowca, jest przeprowadzenie zbioru we właściwymczasie. Powinien on być wykonany w momencie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /7 999

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Flawonoidy

    Stanowią bardzo liczną grupę związków obejmującą różne typy i występującąw wielu roślinach. Wszystkie flawonoidy mają barwę żółtą i są pochodnymi γ-pironu, a część znich jest związana z cukrami prostymi, tworząc grupę glikozydów flawonowych. Pomimo dośćjednolitej budowy chemicznej ich...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 837

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Związki cukrowe

    Rośliny posiadające chlorofi1 mogą syntetyzować z najprostszychskładników, tj. dwutlenku węgla i wody, związki zwanewęglowodanami. Najpierw powstają cukry proste, wśródktórych najważniejsze są glukoza i fruktoza, następniełączą się one po dwa i tworzą dwucukry (np. sacharozę,czyli cukier, którym...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 656

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zaparcia

    Jest to zbyt długie zaleganie w jelicie grubym kału, który staje się twardy i trudny do wydalenia.Przyczyny zaparć są różne, m.in. niewłaściwy sposób odżywiania, osłabienie ruchowościjelit (np. w otyłości, u obłożnie chorych), starcze zmiany w jelitach i zaburzenia emocjonalne.Leczenie polega na...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /630

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Antocyjany

    Są to związki najbardziej spokrewnione z flawonoidami. W postaci glikozydówwystępują rozpuszczone w soku komórkowym wielu kwiatów owoców, nadając im barwyod ciemnoniebieskiej i fioletowej do czerwonej iróżowej.Najczęściej spotykane antocyjany (np. cyjanina,malwina) znajdują się w buraku ćwikłowym...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /619

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Glikozydy

    Powstałe w procesie fotosyntezy cukry proste, zawierające w swej drobinie 5atomów węgla (tzw. pentozy, np. arabinoza) lub 6 atomów węgla (tzw. heksozy, np. glukoza),mają zdolność wiązania się z licznymi i bardzo różnorodnymi strukturami chemicznymi, któreznajdują się w komórkach roślinnych. Utworzone w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 820

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapalenie zatok

    Choroba jest wywołana zazwyczaj zakażeniem bakteryjnym, przeważnie w następstwie nieżytunosa, grypy lub innych chorób zakaźnych i ma przebieg ostry lubprzewlekły. Najczęściej dochodzi do zapalenia zatok bocznych nosa, następnie zatoki szczękoweji czołowej. Objawami są: ból o różnym nasileniu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /809

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Alkaloidy

    Stanowią bardzo ważną i liczną grupę związkówzawierających w swej cząsteczce jeden lub więcej atomów azotu,nadających im charakter mniej lub bardziej zasadowy. Alkaloidy tełatwo łączą się z występującymi w soku komórkowym kwasamiorganicznymi i tworzą sole rozpuszczalne w środowisku wodnym.Na...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /1 965

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatrucie pokarmowe

    Chorobę wywołuje spożycie pokarmów skażonych bakteriami lub związkami chemicznymi.Objawami zatrucia są zaburzenia żołądkowo-jelitowe z bólem brzucha, biegunką, wymiotami idreszczami o różnym nasileniu. Jeżeli objawy są gwałtowne lub silne, konieczna jest interwencjalekarza, w przypadkach zaś o...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /corrs Dodano /21.02.2013 Znaków /563

    praca w formacie txt

Do góry