Medycyna /13 621 prac/

  • Ocena brak

    Teoria glukostatyczna

    Teoria glukostatyczna opiera się na zbieżności zmian odczuć i zachowań pokarmowych z fluktuacjami poziomu glukozy we krwi, który zmienia się w dość znacznym zakresie w zależności od je, dopływu z pożywienia. Spożywanie pokarmu powoduje, że zawartość glukozy we krwi wzrasta (hiperglikemia), czemu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /999

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bulimia

    Bulimia, inaczej żarłoczność, jest to okresowe.nieopohamowane spożywanie pokarmów. Przyczyny bulimii tkwią głównie w zaburzeniach powstawania odczucia sytości. Bulimia często połączona jest z chorobliwym lękiem przed otyłością.

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /261

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria lipostatyczna

    Teoria lipostatyczna wiąże odczucia głodu i sytości z zawartością we krwi wolnych kwasów tłuszczowych, które stanowią zastępcze źródło energii, gdy występują trudności z zaopatrzeniem komórek w glukozę. Po posiłku, kiedy pojawia się odczucie sytości, a podaż glukozy jest wystarczająca...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 234

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Układ pokarmowy

    Układ pokarmowy składa się z przewodu pokarmowego (jama ustna, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube), gruczołów ślinowych oraz wątroby  i trzustki. Rola tego układu sprowadza się do przeniesienia substancji odżywczych i wody ze środowiska zewnętrznego do tkanek i komórek. Większość...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /788

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria aminostatyczna

    Teoria aminostatyczna opiera regulację spożycia pokarmu na zdolności mózgu do monitorowania koncentracji aminokwasów w plazmie krwi. U podłoża tej teorii leżą: po pierwsze obserwacje o odwrotnie proporcjonalnej zależności między poziomem aminokwasów we krwi a subiektywnym odczuciem głodu, po drugie —...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 768

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jama ustna

    Jama ustna stanowi początkowy odcinek przewodu pokarmowego. Ograniczona jest w sensie morfologicznym przez wargi z przodu (policzki, boki), a od tyłu przez brzeg podniebienia miękkiego. Przestrzeń zawarta między wargami ilukami zębowymi jest określana mianem przedsionka jamy ustnej, a przestrzeń...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 330

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sygnały hormonalne

    Sygnały hormonalne — stanowią (produkowane m.in. przez przewód pokarmowy i trzustkę) substancje, które docierając z krwią do mózgu zdolne są oddziaływać na podwzgórze. Takim instrumentem krótkoterminowej kontroli spożycia jest np. cholccystokinina (CCK) — hormon wydzielany przez ścianę jelita, którego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 448

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sok żołądkowy

    Sok żołądkowy składa się z wydzieliny komórek śluzowych (wytwarzających śluz), komórek głównych, których wydzielina zawiera enzymy trawienne (pepsyna), oraz komórek okładzinowych wydzielających kwas solny. Należy podkreślić, że komórki okładzinowe wydzielają roztwór zawierający 150 mmol/dm3 kwasu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 902

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sygnały termiczne

    Sygnały termiczne — przekazywane są przez tcrmorcccptory znajdujące się’ na powierzchni i wewnątrz ciała. Mają one swój udział w powstawaniu odczuć głodu i sytości, wspólnie z hormonem tyreotropowym TSH, dostosowując wielkość spożycia do potrzeb energetycznych organizmu, związanych z utrzymywaniem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 812

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Apetyt

    Apetyt wyraża chęć spożycia jakiegoś określonego pokarmu. Wiąże się 011 z wyborem pożywienia i regulacją spożycia w wymiarze jakościowym.

    Fakt, że wiele gatunków zwierząt mając dostęp do szerokiego asortymentu pokarmów potrafi je wybierać w sposób zapewniający wzrost i sprawne funkcjonowanie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 397

    praca w formacie txt

Do góry