Medycyna /13 621 prac/

  • Ocena brak

    Co to są ukryte substancje stabilizujące w żywności?

    Oprócz składników dodatkowych wyszczególnionych na opakowaniu produktu, żywność może zawierać wiele składników dodatkowych „ukrytych", pochodzących jeszcze z procesu produkcji żywności. Środki owadobójcze i grzybobójcze mogą być jeszcze obecne, gdy żywność jest już w sprzedaży...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /615

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czym jest zdrowa dieta?

    Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Pokarm, który konsumujemy, zawiera składniki, spełniające...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 548

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie informacje powinna zawierać etykieta na produkcie spożywczym?

    Chcąc kontrolować spożycie składników dodatkowych należy zapoznać się ze składem surowcowym, wyszczególnionym na etykiecie produktu. Ze zdziwieniem odkryjemy, że substancje zawarte w deserze o smaku owocowym są niemal takie same jak w zupie, w proszku - głównymi składnikami obydwu produktów są...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 294

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co oznacza numer E na etykiecie?

    Wiele składników dodatkowych oznacza się odpowiednim numerem E, którego wartość podana jest na etykiecie wyszczególniającej składniki surowcowe przetworzonej i pakowanej żywności. Numery te odnoszą się do składników dodatkowych zarówno syntetycznych, jak i pochodzenia naturalnego, zatwierdzonych do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /616

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są składniki dodatkowe w produktach spożywczych i jakie jest ich działanie?

    Większość produktów spożywczych zawiera składniki dodatkowe. I chociaż wielu ludzi - czasami zresztą słusznie - sprzeciwia się ich stosowaniu, w nowoczesnym przemyśle spożywczym odgrywają one ogromną rolę. Do produktów spożywczych dodaje się często substancje, zarówno pochodzenia naturalnego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /4 413

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak się odżywiać?

    Cel odżywiania jest wspólny dla wszystkich, niezależnie od wieku i okoliczności: codzienne dostarczanie organizmowi wymaganej ilości kalorii, by utrzymać go w zdrowiu i zapewnić potrzebną energię. Ważne jest. by źródłem kalorii były białka, węglowodany i tłuszcze w odpowiednim stosunku. Zalecane...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 192

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to jest dieta zrównoważona?

    Przeprowadzone przez naukowców zajmujących się dietetyką badania relacji pomiędzy odżywianiem się a dobrym stanem zdrowia, dostarczyły wskazówek, jak układać zdrową dietę. Na przykład, okazało się, że nadmiar tłustych pokarmów może doprowadzić do choroby serca, a nadmiar rafinowanego cukru jest...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 546

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie są główne źródła energii w pożywieniu?

    Głównymi źródłami energii w pożywieniu są węglowodany i tłuszcze. Węglowodany to skrobia i cukry zmagazynowane przez rośliny w nasionach i bulwach. Wynika stąd. iż węglowodany występują w produktach zbożowych, nasionach, warzywach korzeniowych i owocach, zwłaszcza w owocach suszonych, roślinach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /4 776

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są kalorie?

    Pokarm można traktować jako paliwo dostarczające nam energii. Jego wartość energetyczną specjaliści od żywienia mierzą w jednostkach opartych na pomiarze temperatury, nazwanych kaloriami. Jedna kaloria to ilość ciepła potrzebna do podniesienia temperatury 1 g wody o 1 ° Celsjusza. W związku z tym. że...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /550

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie są przyczyny starzenia się?

    Nie rozumiemy jeszcze dokładnie, na czym polega proces starzenia się, ale na podstawie zebranych informacji można podejrzewać, że podstawową jego przyczyną są mutacje genowe. Większość komórek obumierających w organizmie zostaje zastąpiona innymi komórkami powstałymi w wyniku podziału komórkowego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 827

    praca w formacie txt

Do góry