Medycyna /13 621 prac/

  • Ocena brak

    Tarczyca

    Tarczyca (gruczoł dokrewny) jest jednym z najwcześniej rozwijających się w życiu zarodkowym gruczołów; zawiązki są już widoczne w trzecim tygodniu. Niedobór hormonów gruczołu tarczowego lub ich brak odbija się bardzo niekorzystnie na rozwoju płodu, na rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i kostnego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 749

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Fluor

    Wchodzi w skład układu kostnego i wpływa na prawidłowy rozwój zębów, chroniąc je przed próchnicą. W produktach spożywczych ilość fluoru jest nieznaczna; najwięcej zawiera herbata i to stanowi zabezpieczenie przed niedoborem. Głównym jednak źródłem fluoru jest woda, ale sprawa jest skomplikowana, gdyż...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /625

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kobalt

    Kobalt. Bierze udział w wytwarzaniu wit. B12 i aktywizacji niektórych enzymów; zaliczany jest także do czynników przeciwanemicz-nych. Obecność kobaltu stwierdzono w pomidorach, burakach, w owocach żurawiny, a z ziół — w mniszku lekarskim. Zawartość kobaltu w produktach zwierzęcych uzależniona jest od...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /408

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mangan

    Jest niezbędny do działania witaminy B1( zwiększa syntezę hemoglobiny, jest składnikiem wielu enzymów, ale uchodzi ciągle za mało poznany. Jako źródła manganu podawane są: żurawiny, czarne jagody, jeżyny, herbata, kakao, warzywa wchodzące w skład tzw. włoszczyzny, a także kalafiory i fasola...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /543

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żelazo

    Zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta w drugiej połowie ciąży, ale najwyższe jest w ostatnich miesiącach. Wiąże się to z magazynowaniem żelaza przez płód — dla potrzeb dziecka po urodzeniu. Dlatego dzieci przedwcześnie urodzone nie mają zapasów żelaza i bardzo są skłonne do niedokrwistości...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 352

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witaminy — nieodzownym składnikiem w codziennych posiłkach kobiety ciężarnej

    Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy występuje u kobiety ciężarnej od pierwszych tygodni ciąży. Witaminy jako związki chemiczne, biologicznie czynne, biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmie, a tym samym wpływają na prawidłową przemianę materii i stwarzają odpowiednie warunki...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 659

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gimnastyka lecznicza po cesarskich cięciach i po operacjach ginekologicznych

    Gimnastyka lecznicza ma szerokie zastosowanie w zapobieganiu oraz leczeniu różnych powikłań i dolegliwości kobiecych. Omówimy pokrótce zasady stosowania gimnastyki leczniczej po cesarskich cięciach, po operacjach ginekologicznych oraz przy obniżeniu się i przemieszczeniu narządów jamy brzusznej.

    Z biegiem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /2 018

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zawartość białka w 100 g niektórych produktów spożywczych

    Mleko, kefir, maślanka 3 g, jogurt zwykły 5 g, jogurt owocowy 4 g, ser twarogowy chudy 21 g, ser twarogowy tłusty 18 g, ser twarogowy homogenizowany 10 g, sery podpuszczkowe (żółte) 23—27 g, jaja

    2 sztuki duże 11 g, mięso wieprzowe, cielęce, wołowe, baranie od 12 do 20 g, wątroba (wieprzowa, wołowa...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /2 822

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ćwiczenia lecznicze zapobiegające obniżaniu się i przemieszczeniu narządów jamy brzusznej

    Obniżenie narządów jamy brzusznej występuje najczęściej w wieku późniejszym.

    Przyczyną tego stanu jest zmniejszenie się napięcia mięśni podtrzymujących narządy jamy brzusznej»p mięśni dna miednicy, np. po porodach. Czynnościowa współzależność tych narządów z powłokami brzusznymi wskazuje na...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /3 902

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zawartość tłuszczu w 100 g niektórych produktów spożywczych

    Masło stołowe śmietankowe 74 g, oleje roślinne 100 g, słonina świeża 84 g, smalec 100 g, boczek wędzony 47 g, kiełbasy (zwyczajna, litewska, parówkowa, starowiejska) 17—30 g, kurczak chudy patroszony 6 g, mięso wieprzowe (części różne) od 11 do 22 g, mięso wołowe (części różne) 4—21 g, dorsz...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /3 521

    praca w formacie txt

Do góry