Medycyna /13 621 prac/

  • Ocena brak

    Oligosacharydy

    Oligosacharydy zawierają 2-10 cukrów prostych i w większości powstają w wyniku częściowego rozpadu polisacharydów. Dwucukry (disacharydy) są związkami składającymi się z dwóch cukrów prostych, połączonych wiązaniem glikozydowym. Najbardziej istotne w żywieniu ludzi spośród dwucukrów są laktoza —...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /987

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Termogeneza

    Na wysokość całodobowych wydatków energetycznych człowieka (całkowitą przemianę materii), obok metabolizmu podstawowego, ma wpływ proces lennogenezy, czyli produkcji ciepła. Człowiek zaliczany do organizmów stałocieplnych zmuszony jest utrzymywać stalą temperaturę ciała. Najłatwiej osiągnąć to w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 369

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Polisacharydy

    Polisacharydy, które są wielkocząsteczkowymi polimerami cukrów prostych w roślinach i zwierzętach, spełniają rolę strukturalną lub są formą zmagazynowania energii. Należące do tej grupy pentozany (arabinian i ksylan) składają się odpowiednio z pentoz, arabinozy lub ksylozy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /832

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aktywność fizyczna

    Aktywność fizyczna jest kolejnym elementem składowym całkowitej przemiany materii, w istotny sposób rzutującym na wysokość całodobowych wydatków energetycznych człowieka. Znaczne wahania poziomu tych wydatków, sięgające kilkudziesięciu procent w stosunku do PPM, wynikają właśnie ze zróżnicowania...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /786

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Liponeogeneza

    Liponeogeneza, czyli synteza de novo kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka odbywa się głównie w komórkach wątroby, chociaż enzymy zdolne ją przeprowadzać znajdują się także w adypocytach. Przeciętny, zdrowy, dorosły człowiek w ciągu minuty jest zdolny do syntezy ponad 2 mg kwasów tłuszczowych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 141

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Spożycie węglowodanów a zdrowie

    Zachodzące w ostatnich dziesięcioleciach w Polsce zmiany w strukturze spożycia żywności (tab. 4.1.5) zbliżają nasz model żywienia do krajów wysoko rozwiniętych, w których dietę charakteryzuje nadmierny udział produktów dostarczających tłuszczów kosztem produktów obfitujących w węglowodany. W zakresie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 584

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kontrola ilości przyjmowanej energii

    Głód i sytość to dwa podstawowe odczucia determinujące przyjmowanie pokarmu. Odczucia te kontrolują dwa ośrodki znajdujące się w części mózgu zwanej podwzgórzem, do której docierają sygnały motoryczne, metaboliczne, hormonalne i termiczne (omówione szczegółowo w rozdziale 2.LI), które współtworzą...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 734

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Lipogeneza

    Lipogeneza, czyli synteza triacylogłiceroli, zachodzi w organizmie człowieka z wykorzystaniem kwasów tłuszczowych uwalnianych z chylomikronów i iipo-protein wątrobowych oraz kwasów tłuszczowych syntetyzowanych w organizmie. Zwiększanie się ilości tłuszczu w ciele ma miejsce wówczas, gdy tempo syntezy tego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 851

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany

    Organizm człowieka preferencyjnie wykorzystuje węglowodany jako źródło energii. Dlatego jedząc dziennie od 50 do 100 g przyswajalnych węglowodanów zapobiega się nadmiernemu katabolizmowi białka tkankowego, co ma szczególne znaczenie praktyczne w okresie wzrostu organizmu i rekonwalescencji (odbudowy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 514

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Adaptacja do niedożywienia

    W warunkach niedożywienia kalorycznego, będącego efektem niedostatecznego zaopatrzenia organizmu w pokarmowe źródła energii (głównie węglowodany i tłuszcze), ulegają obniżeniu trzy komponenty wydatków energetycznych. Po pierwsze, w warunkach niedożywienia niższe jest. cieplotwórcze działanie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 849

    praca w formacie txt

Do góry