Medycyna /13 621 prac/

  • Ocena brak

    Rodzaj Micrococcus

    Mikrokoki nie są filogenetycznie spokrewnione z rodzajami opisanymi w tym rozdziale, mimo że przez wiele lat tak właśnie uważano.

    W rodzaju Micrococcus opisano dziewięć gatunków, z których osiem może kolonizować skórę człowieka. Typowym przedstawicielem jest Micrococcus luteus.

    Bakterie te uważane są...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /1 394

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaj Stomatococcus

    Jedynym opisanym gatunkiem tego rodzaju byt dotychczas Stomatococcus mucilagi-nosus, ale w rezultacie badań taksonomicznych w najnowszych kluczach identyfikacyjnych drobnoustrój ten został przeszeregowany do rodzaju Rothia jako Rothia mucil-lagirwsa. Rodzaj ten i innych jego przedstawicieli opisano w Rozdziale 3...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /piegus Dodano /06.05.2014 Znaków /1 473

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaje norm żywieniowych

    Rodzaje norm żywieniowych i ich wzajemne relacje przedstawiono na rycinie 6.2.1 odnosząc je do indywidualnego zróżnicowania zapotrzebowania na energię lub składniki odżywcze w grupie ludności.

    W normach polskich z roku i 970, 1987 i 1995 użyto termin zalecane spożycie, rozumiany jako spożycie składników...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 389

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje powodujące laflyryzm

    Nazwą latyryzm określa się chorobę znaną od czasów Hipokratesa, a występującą w rejonie Morza Śródziemnego wśród zwierząt hodowlanych, zwłaszcza bydła i koni. Choroba ta charakteryzuje się objawami ze strony układu nerwowego w postaci zaburzeń ruchowych i porażenia kończyn dolnych. Obecnie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 152

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Produkty Jadalne i niejadalne

    Już samo pojęcie produktu jadalnego nie jest .uniwersalne, lecz zależy od systemu wartości przyjętego w danej kulturze. Produkt uważany za jadalny w jednej grupie kulturowej, w innej może uchodzić za niejadalny. Uwarunkowana kulturowo niejadalność najczęściej wynika z wierzeń i przepisów religijnych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 881

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje goitrogenne (wolotwórcze)

    Już dawno zwrócono uwagę na związek między spożywaniem kapusty a niedoczynnością tarczycy, co łączono z obecnością tiocyjanianów’ Dopiero jednak wyizolowanie z wielu gatunków roślin z rodziny krzyżowych 5-winylo-oksazoli-dyno-tionu-2 (WOT) rzuciło więcej światła na jego rolę jako czynnika...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /994

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Posiłki odświętne

    Przeciwieństwem postów są szczególnie obfite i wyszukane posiłki spożywane podczas świąt religijnych i narodowych oraz uroczystości rodzinnych, a także uczty obrzędowe spotykane jeszcze u niektórych prymitywnych ludów. Dorocznym świętom religijnym, takim jak: Boże Narodzenie i Wielkanoc — u katolików i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 454

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Handel okrężny

    Pod pojęciem handlu okrężnego (obwoźnego i obnośnego) należy rozumieć sprzedaż środków spożywczych na targowiskach i w halach targowych ze stanowisk, które funkcjonują tylko w określonym czasie i są likwidowane po zakończonej sprzedaży. Sprawy wymagań sanitarnych dotyczących handlu okrężnego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 294

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Genetyczna determinacja smaku

    Genetyczne podstawy funkcjonowania zmysłów są dobrze poznane tylko w przypadku wzroku. Zarówno geny zawiadujące podstawową funkcją tego zmysłu, polegającą na rejestrowaniu różnicy w jasności oświetlenia (jasno-ciemno), jak też. geny odpowiedzialne za odczytywanie trzech podstawowych barw widma...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 401

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Azotany

    Azotany traktować należy z jednej strony jako dozwolone dodatki do żywności (środki konserwujące), z drugiej zaś jako substancje potencjalnie rakotwórcze. Związki te w organizmie człowieka pod wpływem flory jelitowej mogą ulegać redukcji do azotynów i tlenków, powodując przejście hemoglobiny w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 397

    praca w formacie txt

Do góry