-
Ocena brak
Magazynowanie produktów żywnościowych
Produkty żywnościowe są na ogół nietrwałe. Do najmniej trwałych należą te produkty, które mąją cechy żywych organizmów, takie jak: warzywa, owoce, jaja, mięso. Do trwalszych zalicza się produkty, które utraciły w pewnym stopniu cechy żywych organizmów, lecz zachowały właściwości fizyczne i...
-
Ocena brak
Formy konstrukcyjne opakowań i nowe tendencje
Tradycyjne formy konstrukcyjne używane w produkcji opakowań wytwarzanych ze stosowanych od dawna tworzyw opakowaniowych są powszechnie znane i nie wymagają omawiania.
Niezależnie od stosowania wielu opakowań tradycyjnych, obserwuje się w ostatnim półwieczu dążenie do nowych rozwiązań w dziedzinie...
-
Ocena brak
Magazynowanie artykułów nieżywnościowych
Artykuły przemysłowe odznaczają się różną wrażliwością na działanie czynników klimatycznych w czasie ich magazynowania. Poszczególne grupy wyrobów wymagają w związku z tym określonych warunków kryptoklimatu podczas przechowywania, jak również odpowiednich technologii składowania.
Metale i...
-
Ocena brak
System wymiarowy opakowań
W nowocześnie pojmowanych łańcuchach logistycznych konieczna jest koordynacja wymiarów i wynikający z tego łańcuch zależności bezpośrednich i pośrednich.
Podstawowymi elementami tego łańcucha są wymiary:
- powierzchni magazynowych,
- ramp, dróg dojazdowych, wrót, dźwigów itp.,
-...
-
Ocena brak
Znaki na opakowaniach jednostkowych
Produkty będące przedmiotem wymiany towarowej winny być zaopatrzone w odpowiednie znaki - nośniki niezbędnych informacji. Są one potrzebne zarówno w sferze obrotu, jak i użytkowania. W tym zakresie wykształciły się zwyczaje handlowe, których przestrzeganie należało nie tylko do formalnych, ale i...
-
Ocena brak
Rodzaje transportu i środki transportowe do przemieszczania towarów
Transport towarowy jest działem gospodarki zajmującym się przemieszczaniem ładunków za pomocą odpowiednio dobranych środków i urządzeń transportowych. Na pełny proces transportowy składają się: czynności przygotowawcze, załadunek, transport, przeładunki, wyładunek, czynności zdawczo-odbiorcze...
-
Ocena brak
Znakowanie opakowań transportowych
Znakowanie opakowań transportowych jest ważnym elementem sprawnego obrotu towarowego zarówno krajowego, jak i międzynarodowego. Istotną spra-wąjest ujednolicanie znaków umieszczanych na opakowaniach towarów w celu jednoznacznego rozumienia ich przez wszystkie osoby biorące udział w obsłudze i...
-
Ocena brak
Przygotowanie towarów do przewozu i narażenia transportowe
Opakowane towary (albo puste opakowania jednostkowe, np. słoje, butelki) zespalane są na paletach w większe jednostki i w ten sposób tworzone są spaletyzowane jednostki ładunkowe.
Znormalizowaną podstawę do tworzenia takich jednostek stanowi najczęściej płaska paleta ładunkowa uprzywilejowana o...
-
Ocena brak
Definiowanie, funkcje i podział opakowań
Opakowania towarów zajmują ważne miejsce w gospodarce poszczególnych krajów oraz w handlu zagranicznym. Przyjmuje się, że wielkość produkcji oraz stosowania materiałów opakowaniowych i opakowań jest istotnym miernikiem poziomu uprzemysłowienia kraju.
Około 99% wszystkich towarów sprzedawanych w...
-
Ocena brak
Znakowanie produktów żywnościowych
Zagadnienie informacji żywieniowej na opakowaniach produktów spożywczych nabiera coraz większego znaczenia ze względu na wzrastające zainteresowanie tą problematyką zarówno ze strony konsumentów, jak i producentów żywności. Również rozwijająca się intensywnie międzynarodowa wymiana handlowa...