Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    ŻÓŁTY ENZYM

    ŻÓŁTY ENZYM — enzym flawinowy katalizującyreakcje oksydoredukcyjne; w skład żółtegoenzymu wchodzi m. in. ryboflawina.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /143

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻOŁĄDKOWY SOK

    ŻOŁĄDKOWY SOK — bezbarwny, przezroczystypłyn, o silnie kwaśnym odczynie, wytwarzanyprzez komórki gruczołowe żołądka; zawierakilka enzymów działających głównie na białkoi w małym stopniu na tłuszcz. Wydzielanie sokużołądkowego przebiega w dwóch fazach.F a z a n e r w o w a albo o d r u c h o w a...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 245

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻURAW BUDOWLANY

    ŻURAW BUDOWLANY — urządzenie do podnoszeniai opuszczania ładunków oraz przemieszczaniaich w płaszczyźnie poziomej przez obrótramienia zwanego wysięgnikiem. Pod względemkonstrukcji rozróżniamy żurawie stałe i przesuwne.Cechami charakterystycznymi żurawia są:udźwig, wysięg i użyteczna wysokość...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /666

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁTA BAKTERIOZA HIACYNTÓW

    ŻÓŁTA BAKTERIOZA HIACYNTÓW —bardzo groźna, podlegająca kwarantannie chorobahiacyntów. O b j a w y : we wczesnymokresie rozwoju choroby na przekroju poprzecznymmięsistych łusek widoczne ną małe, żółteplamki, z których przy naciśnięciu cebuli sączysię żółty, śluzowaty płyn (zawiesina bakterii),na...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /1 386

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻURAWINA

    ŻURAWINA (Oxycoccm ąuadripetala) — drobnakrzewinka owocodajna z rodziny wrzosowatych(ErlcaceaeJ, występująca w lasach na torfowiskachi w przerzedzonych borach bagiennych; łodyżkibardzo cienkie, płożące się, z małymi zimotrwałymiliśćmi; jagody, koloru czerwonego, kwaśne,zasobne w witaminę C, są...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /394

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁTACZKA

    ŻÓŁTACZKA — objaw choroby, polegającyna zażółceniu błon śluzowych oraz białkówki okaw następstwie krążenia we krwi barwników żółciowych;żółtaczka powstaje wskutdkrwinek (żółtaczka krwiopochodna), choróbtroby albo zastoju żółci w przewodach żółciowychwątroby (żółtaczka wątrobopochodna);...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /474

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻEREMIA

    ŻEREMIA — nawodne lub przybrzeżne stożkowatebudowle (gniazda) bobrów: zbudowanez gałęzi, ziemi i mułu; wewnątrz mają komoręmieszkalną, od której odchodzą chodniki, zazwyczajkończące się pod wodą.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /230

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻNIWA

    ŻNIWA — okres zbioru zbóż i innych roślinsprzątanych na nasiona (np. groch). Za początekżniw uważa się rozpoczęcie koszenia żyta. Okreszbioru rzepaku ozimego i jęczmienia ozimegonazywany jest „małymi żniwami”.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /247

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻELIWO

    ŻELIWO — surówka przetopiona powtórnieze złomem żeliwnym lub stalowym i dodatkami.Żeliwo zawiera zwykle od 2,2 do 3,6% węgla.Węgiel może występować w żeliwie w postacigrafitu, nadając żeliwu barwę szarą (szare żeliwo);takie żeliwo jest płynne i dobrze wypełnia formy,a przedmioty wykonane z niego...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /535

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻERDZIE

    ŻERDZIE — strzały drzew grubości 7—14 cmwraz z korą w odległości 1 m od odziomka;znajdują zastosowanie przede wszystkim w gospodarstwachwiejskich na płoty, łaty dachowe itd.Ze strzał brzozowych, dębowych, jesionowych,klonowych, jaworowych i bukowych wyrabia siężerdzie dyszlowe o średnicy 9—13 cm w...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dymka Dodano /12.03.2013 Znaków /437

    praca w formacie txt

Do góry